Ковин

Свечано и садржајно обележен 4. октобар, Дан општине

ПРИЗНАЊА ОНИМА КОЈИ СУ ПОНОС ОПШТИНЕ

• Али и сећање на оне који су дали своје животе за слободу  и који се никада не могу заборавити

Четврти дан октобра, дан када је пре 77 година стигла слобода и у општину Ковин, обележен је у овој општини како то и доликује једном овако значајном датуму.

Почело је одавањем поште оним грађанима општине Ковин који су страдали у грађанском  рату на тлу бивше Југославије, потом, руском пилоту Николају Ускову, да би онда Сања Петровић, председница општине, уз почасну стражу припадника Војске Србије, положила вена и на споменик палим борцима за слободу у Другом светском рату.

За то време, на платоу у центру града, у организација Актива жена Прве МЗ Ковин, трајао је традиционални „Банатски фруштук“, о којем је, због актуелне епидемијске ситуације, да све прође  у најбољем реду, бринуо и ковински Дом здравља.

После полагања венаца, председница Општине Ковин Сања Петровић, у сарадњи са Спортским савезом, организовала је пријем за најуспешније спортисте и њихове тренере. Највећи аплауз, с разлогом, добила је Сара Царић, одбојкашица  репрезентације Србије, која је освојила сребрну медаљу на Европском првенству, као Александар Владисављев,  помоћни тренер репрезентације.

Међу онима који су добили пригодна признања су и Марија Лукић, апсолутна шампионка Србије у пецању на пловак, Данилко Гулан, државни јуниорски шампион у боксу, затим, каратисти Селена Ђорђевић, Страхиња Ђорђевић, Никола Царан, Стефан Макић, Саша Ђурић, пионирка екипа ОК „Баваниште“, као и сви њихови тренери.

Сања Петровић је захвалила свима што достојно репрезентују општину и пожелела им нове успехе и добро здравље.

Руководство општине, представници месних заједница, јавних предузећа, установа, предузећа, удружења и велики број грађана потом су у Индустријској зони, у блоку 116, присуствовали озваничењу радова прве фазе на будућем комплексу фабрике за поцинковање лима.

На свечаности за одборнике, већнике, руководиоце предузећа и установа и сараднике локалне самоуправе из свих осталих органа и организација, одржаној потом у галерији Центра за културу, традиционално су додељена највиша општинска признања.

Одлуком за 2021. годину, додељена су два признања постхумно: Вери Секулић, пензионерки из Баваништа, за животно дело у области културе, неуморни рад на неговању и очувању српске ћирилице, духовности, фолклора и народне традиције. Плакету је у њено име примила сестра Зорица Секулић; признање је постхумно додељено Стевану Шајну, лабораторијском техничару из Ковина, за преданост професији и пацијентима, за људску несебичност до последњег тренутка и за свеукупни допринос раду Дома здравља Ковин. Плакету је председница општине уручила супрузи покојног Стевана, Бранкици Шајн.

Пројекат „Општина Ковин – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у подржаном медијсском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.