И КРЕАТИВНОСТ... Влада Димитријев нам показује рукотворине „трећег доба“

Наш домаћин

Влада Димитријев, председник МО Удружења свих пензионера Панчева у Долову

ДРАЖЕСТ „ТРЕЋЕГ ДОБА“ МОРА ДА СЕ ПРОБА

Пензионере је потребно покренути и мислим да сам ја у томе успео о чему најбоље говори рад нашег удружења и наше бројне свакодневне активности, од прослава рођендана до једнодневних излета по Србији– истиче Влада Димитријев, бивши први човек омладине а сада пензионера Долова

Месни одбор Удружења свих пензионера Панчева у Долову је један од најбројнијих одбора овог удружења, а свакако када су у питању сеоски одбори. Како је доловачки одбор за само пар година од свега два или три члана стигао до више од 650 чланова, колико их данас окупља ово удружење, за Старт 013 говори Влада Димитријев, председник овог успешног пензионерског удружења у Долову.

– Ја сам годинама, тачније читав свој живот, укључен у рад разних удружења и организација, у своје време сам био и председник омладинске организације у Долову, а и цео живот сам провео у панчевачком спорту. Председник месног одбора удружења пензионера постао сам 2019. године, а удружењу сам се прикључио годину дана раније како бих видео изнутра како све функционише.

Када сам преузео функцију председника, удружење пензионера је имало два члана што најбоље говори како је оно тада функционисало. Убрзо је основано Градско удружење пензионера Панчева које је преузело и наш одбор, наравно, уз подршку Града Панчева – објашњава наш саговорник како су доловачки пензионери организовали рад свог удружења. Данас ово удружење има преко 650 чланова, што је више од половине пензионера Долова, а како је ово удружење постало најмногољудније у граду, Димитријев једноставно каже да су се људи сами прикључили удружењу и укључили у његов рад. А тако је и данас, наводи он и каже да доста доловачких пензионера и даље долази у удружење које је за њих отворено од 10 до 12 часова сваког радног дана са жељом да се прикључе.

Неки су ту због излета, неки због помоћи и пакета које удружење својим члановима обезбеђује, каже он и даље додаје да, по статуту, одбор води његов председник и сви су чланови укључени у рад удружења у мери у којој то желе. Данас је доловачки одбор део панчевачког удружења пензионера и тако и функционише, оно нема статус правног лица, нема свој рачун већ све иде преко Градског одбора који чине управо председници месних одбора. Наравно, треба напоменути да је Димитријев данас и заменик актуелног председника Удружења свих пензионера Панчева Симе Тркуље.

Димитријев каже да оно што га је подстакло да се укључи у рад удружења пензионера јесте идеја да покуша да поправи живот пензионера, да то “треће доба” свима њима буде лепше. Како каже, најстарији не би требало да кукају седећи између четири зида, већ треба да се активирају и укљиче у бројне активности удружења пензионера.

– Ми пензионери поштујемо млађе генерације и оне поштују нас, а панзионерима је потребно то поштовање али и самопоштовање. Пензионере је потребно покренути и мислим да сам ја у томе успео у Долову о чему најбоље говори рад нашег удружења и наше бројне свакодневне активности. А њих има много, од једнодневних путовања па све до прослава рођендана наших чланова по чему је наше удружење јединствено и познато надалеко.

Ми сваког месеца организујемо прославу ређендана свих чланова рођених тог месеца, слављенице обично доносе торте и колаче а слављеници обезбеђују пиће. Поред тога, наше удружење доста организује и једнодневна путовања и излете и на тај начин смо до сада видели и посетили све најзначајније манастире у Војводини – наводи наш саговорник и даље каже да је највећа помоћ ту, посебно када је у питању организовање превоза долази од Града Панчева.

УЗ ДРУЖЕЊЕ И… доловачки пензионери и пензионерке на једном од бројних излета

А као места која су доловачки пензионери до сада посетили Димитријев, између осталог, наводи и манастир Тумане, Сремске Карловце, Вршац, Шид, Сомбор и Палић, винарију Звонка Богдана и многа друга занимљива места и додаје да се ту обично окупи до стотинак пензионера. Као последњи овакав излет он наводи одлазак 85 доловачких пензионера на недавни митинг СНС у Смедереву, што је био један од начина да се пензионери укључе у политички живот. – Оно што нас по питању активности удружења почетком децембра очекује јесте организовање вечери дружења на Чардаку где ће наше панзионере током четири вечери забављати и за њих певати Миланче Радосављевић, Аца и Биљана Илић, Љубомир Лукић и Лепа Лукић – напомиње наш саговорник.

Кад је реч о помоћи Града Панчева, Димитријев наводи да је сарадња са локалним властима одлична, градске власти су доста помогле да се уреде и опреме просторије удружења у Долову, набављен су телевизори, у плану је набавка и климе што ће олакшати свакодневни рад удружења. Наравно, и сами чланови су доста помогли да се просторије доведу у стање какво је данас а ту су и бројни донатори који су помогли да се набави сва потребна опрема. Наравно, ово удружење остварује и одличну сарадњу са МЗ Долово и Домом културе, који су доста укључени у реализацију активности овог пензионерског удружења.

– Начин на који наше удружење функционише и реализује своје активности, посебно прославе рођендана, по чему смо јединствени, свима је занимљив и сви желе да се увере како ми све то постижемо. Неки су чак и љубоморни на наше удружење пошто толико путујемо али сви знају да смо једно од најактивнијих удружења. Ја само морам рећи да сам захвалан својим пензионерима на свему и надам се да ћемо одржати тај висок ниво рада удружења. Једино на чему морамо још више радити јесте подизање нивоа наше сарадње са другим месних одборима пензионера у граду, као и на промоцији и упознавању са ониме што наше Долово има да понуди а тога има доста, од локација у селу на којима се снимају филмови и серије па све до нашег манастира “Водице” – закључује Влада Димитријев, први човек доловачких пензионера.

(Старт 013)