Опово

„Михољски дани села“  у знаку такмичења жена у справљању зимнице

ПО БУНДЕВАРИ СЕ ОПОВЧАНКЕ ПРЕПОЗНАЈУ

• У разговору са члановима жирија имали смо прилике да чујемо да овде може да се пронађе нешто што је аутентично, тако да дефинитивно наше суграђанке имају шта да покажу – истакао  је Милош Марков, председник општине
• „Панчевке“ – укупне победнице

„Михољски дани села“, манифестација коју по Србији промовише и коју финансијски подржава Министарство за бригу о селу, одржана је и у Опову, уз подршку општинске локалне самоуправе, а у организацији Општинске народне библиотеке и Актива жена Опово.

Манифестација је протекла у надметању жена у справљању слатке и слане зимнице, као Фестивал зимнице и бундеве, а организован је и продајни вашар.

У име организатора,  Фестивал је отворила Катарина Николић Ралић, директорка Општинске народне библиотеке, заједно са Мариом Леоне Бралићем, идејним творцем фестивала.

Чланови жирија, сви еминентни стручњаци у свом послу, истакли су значај ове манифестације са становишта брендирања локалних аутентичних зимских ђаконија.

Према њиховом мишљењу, најбољи ајвар направила је Светлана Грчак, најбољу туршију – Миланка Ивановић, најбољи пекмез – Анкица Басић, најбоље производе од бундеве – Зорица Угринов, председница Актива жена Опово, док су најбољи компот  и слатко направиле жене из Удружење жена „Панчевке“ које су, сем признања за иновативност,  проглашене и за укупног победника такмичења

„Посао је био тежак, пре свега има доста производа и сви су веома квалитетни. Критеријуми су стандардни, а који се односе и на визуелне стандарде и на органолептичке карактеристике. Приметили смо неколико производа и овде већ традиционално радимо као жири и примећујемо да се сваке године појави неки производ који није био претходне године и којег нема на тржишту. То су неки производи које ћемо у сарадњи са Општином Опово да препоручимо да барем добију неку маркицу „најбоље из Опова“. На пример, грожђе у туршији које је мало кисело, благо слатко и благо љуткасто, дакле веома пикантно и то је нешто што не постоји нигде на тржишту. Свашта смо пробали до сада и још увек то нисмо нашли осим овде у Опову и да је тако леп укус“, изјавио је проф. др Млађен Јовановић, члан жирија.

Манифестацију је обишао и председник Општине Опово  Милош Марков, у друштву са Анком Симин Дамјанов, заменицом председника општине и Ненадом Јосићем председником Скупштине општине. Марков је рекао да је циљ локалне самоуправе да подстакну жене и женска удружења да своје кућне производе изнесу и пласирају.

„На овом Фестивалу бундеве и зимнице жене су имале прилку да у оквиру удружења или појединачно изложе своје производе. Углавном су то били слатки производи, такмиче се у више категорија, за оцењивање је задужен стручни жири. Ми као локална самоуправа смо подржали ову манифестацију у сарадњи са Министарством за бригу о селу кроз конкурс за Михољске дане села. Идеја нам је била да их подстакнемо да то што производе кући, изнесу и презентују, а заиста имају шта да покажу. У разговору са члановима жирија имали смо прилике да чујемо да овде може да се пронађе нешто што је аутентично, тако да желимо да их охрабримо да ове производе могу и да продају, да се удружују и дефинитивно наше суграђанке имају шта да покажу“, истакао  је Милош Марков.

Зорица Угринов, прва дама Актива жена Опово, истиче да у овој врсти посла није довољно само имати љубави, него треба и умети ту љубав показати:

„Из нашег удружења жене су се потрудиле да изађу на такмичење у свим категоријама, односно, и слану и слатку зимницу и први пут ове године у категорији бундеве – сок, колач, џем и слатко од бундеве. Бундева се овде пуно користи, можда смо, пре свега, познати по пити бундевари – лудајници и мислим да би то требао бити бренд који би морали да испоштујемо. Наравно, треба пуно времена да се све то спреми јер не правимо две, три теглице, већ 15 -20, али срећом зимница је одвојена и зна се када иду јагоде, кад крену шљиве, брескве, кајсије, па тек на крају дође паприка, парадајз, купус, карфиол… Тако да је у том смислу мало растерећено и подељено време, али заиста за све то треба времена, пуно љубави и наравно умећа“, рекла је Зорица Угринов.

(Фото: еПанчево)

Пројекат „Општина Опово – будућност која се огледа у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Опово.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.