Панчево – Градска библиотека

Сећање на 100 година од  завршетка  „Великог рата“

ВЕЛИКО ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО КРАЈУ ВЕЛИКОГ РАТА

• У организацији КК „Прота Васа Живковић“, уз богат и садржајан програм, обележено 100 година од завршетка „Великог рата“ и учешће српске војске у њему

Шта рећи, на почетку? Све честитке КК „Прота Васа Живковић“  и председници Милици Аранђеловић Оџин на сјајној организацији приредбе поводом обележавања јубилеја – 100. године од завршетка Првог светског рата.

Пред више од стотину посетилаца, те посебне вечери, 12. октобра, у Градској библиотеци Панчево одржана је репрезентативна представа уз, пре свега, учешће чланова Књижевног клуба, али и гостију: мешовитог хора, тамбурашког оркестра, историчара, рецитатора…

Програм је почео песмом „Тамо далеко“, да би онда , после промоције својих „Ратних заробљеничких писама“, Љиљана Каначки говорила о ратном походу Александра Каначког, свог оца, на епопејеком путу српске војске ка Крфу.

Историчар Никола Конески је потом на бриљантан начин подсетио на узроке и последице Првог светско рата, учешћу и заслугама српске војске за његов крај пре 100 година, са посебним акцентом на судбину 1300 каплара, од којих је само трећина преживела страхоте рата.

Ружица Томић, Милош Диклић, Марина Тот, Миливоје Јовановић, Вукица Балабан, Стојан Томић, сви из КК „Прота Васа Живковић“,  на „Велики рат“ су подсетиле својим изузетним стиховима, док је песму Милице Аранђеловић Оџин „Сећај се у миру Србијо великог рата“, са својственим надахнућем,  прочитала Нада Аничић Црљеница, књижевна поетеса и драмска уметница из Београда, и то пошто је претходно на исти начин представила и своју, да кажемо, драмску причу , „Од Сервије до Србије“.

После наступа Синише Батала са „Плавом гробницом“ , Светлана Петровић је прочитала одломак из романа „Књига о Милутину“, да би богат и садржајан програм био завршен музичком нумером „Креће се лађа француска“.

Све у свему, изузетно вече у Градској библиотеци и још једном, свака част организатору: КК „Прота Васа Живковић“, и на идеји и на ономе како су ту идеју реализовали, да би на спектакуларан начин подсетили на оно што ће се увек памтити: „Велики рат“ и учешће српске војске у њему, њено страдање и њене велике заслуге.

(Старт 013)