НАЈ...са манифестације „Лепа нам је румунска ношња“

Удружења жена јужног Баната

Уздинске „Бакице“ – 15 година чувари румунске традиције и обичаја

КАКВЕ БАКИЦЕ, ЖЕНЕ У НАЈБОЉИМ ГОДИНАМА!

• Од оснивања, 2005. године до данас, тридесетак „Бакица“, које се окупљају сваког понедељка, води неуморна Ана Бојер
•  Пре три године отворена је и етно кућа

Поред „Румунске куће“, основане уз подршку румунског конзула у БеоградУ, која се, као први национални објекат Румуна ван Румуније, бави очувањем културне традиције Румуна на свој специфичан начин, издавањем новина, књига, организовањем музичких манифестација, песничких сусрета… а све са циљем афирмације и очувања румунског културног идентитета, у Уздину, већ 15 година, постоје и „Бакице“, које…

Удружење жена „Бакице, основано је 2005. године, и од тада па до данас, на челу „Бакицаљ“ је  Ана Бојер. Ово удружење жена такође се бави очувањем афирмацијом румунске културе и обичаја, али у једној другој сфери, и на свој начин,   онај где се кроз народну ношњу, ручне радове, гастрономске специјалитете, чувају од заборава оне вредности које настају између четири зида, ручним радом жена, и које на тај начин одржавају румунске обичаје у румунску традицију, са специфичним „знаковима поред пута“, који полако  опстају и увек нешто ново казују, управо захваљујући вредним „Бакицама“, без којих баш и не би било тако.

ПРВА… Ана Бојер, иницијатор, оснивач и председница од оснивања до…

Зашто? Зато што време не стоји, сваки дан је другачији од претходног, а да не говоримо о годинама, нило је некад и редовних жокова, жена које су се тад виђале у народној ношњи, а богами и оних које су се у њој појављивале и кад су одлазиле до продавнице, а онда су ти примерци народне ношње све ређе вађени из ормара, да би се појављивали само на манифестацијама фолклора и онда поново враћани о ормане. А румунска ношња, пуна колорита и детаља, који увек казује више од онога што се види, знала је да прави и разлику између девојке и жене, и тиме у знатној мери, да се мало нашалимо, удварачима олакшавале посао.

Да од свега тога што више остане, па макар само да се види, битно је да се не заборави, потрудиле су се уздинске „Бакице“, организујући сваке године манифестацију „Лепа нам је румунска ношња“, на којој може да се види све оно што је некад било саставни део гардеробе сваке румунске жене или девојке, што није без значаја. Напротив! Од великог је то значаја, јер народ који чува своју прошлост има и своју будућност.

Али „Бакице“ не брину сами о томе како да од заборава сачувају то богатство народних ношњи, има тога још шта треба отргнути од заборава, као што је вез,  производи вештих женских  руку, било да су украсни или имају одређену намену, ћилими, јастуци… И да се зна, „Бакице“ нису само „сакупљачи“, они и раде, и њихов вез је та веза са прошлошћу из данашњих дана.

ЈЕДНА ОД… манифестација „Етно дуга“

Вредне „Бакице“ су се потрудиле да оснују и етно кућу, и основале су је. Пре три године. У тој етно кући смештени су на прикладан начин бројни аутентични садржаји из етно културе румунског народа, од онога што су носили њихови преци,  онога где су одрастале њихове бебе, онога на чему се ткала одећа коју су носили и једни и други, и који је и данас у истој функцији, па до бројних предмета, ручно израђених,  који су се некад користили у домаћинству, а које су данас заменили серијски производи са знатно краћим роком трајања. Уз етно кућу  иде и редовна годишња манифестација „Етно дуга“, са јасно израженом поруком већ у свом називу.

А сем ношњи, веза и предмета, „Бакице“ нису заборавиле ни на традиционалне румунске гастрономске специјалитете. И њих је ваљало сачувати од заборава. Посебан специјалитет некадашње румунске кухиње, који „Бакице“ чувају од заборава, је тесто са кромпиром. Како би тај специјалитет био не само очуван него и промовисан, „Бакице“ сваке године организују и гастрономску манифестацију, која се, ето, зове баш „Кромпир најзаступљенија намирница“.

Ни то није све. „Бакице“ се баве и тематским радионицама за децу као што је она под називом „У сусрет пролећу“ , а деци треба приказати и све чари Божића,  а томе служи пригодна манифестација „Чекајући коледоре“.

Али „Бакице“ ни ту нису стале. Оне организују и вечери дружења, у етно амбијенту лепо звуче и лепи стихови румунских песника, шта рећи, амбијент и програм за уживање. Баш као и све оно што вредне уздинске „Бакице“ раде већ пуних 15 година.

И не мисле да стану. Никако.

С. Батало

(Фото. ТО Ковачица)

Пројекат „Општина Ковачица – знакови поред пута“ суфинансирала Општина Ковачица.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.