Енергија знања

Успостављена сарадња између Универзитета одбране и компаније НИС

НОВА ПОДРШКА НИС-А МЛАДИМА И ОБРАЗОВАЊУ

• Универзитет одбране и компанија НИС сарађиваће посредством НИС-овог програма „Енергија знања“, који је покренут 2012. године
• НИС је до сада успоставио сарадњу са три универзитета у Србији, девет универзитета у региону и Руској Федерацији и са више од 30 факултета

Универзитет одбране у Београду и компанија НИС потписали су Меморандум о сарадњи у области образовања, истраживања и трансфера знања. Циљ ове сарадње је успостављање партнерских односа који могу значајно да допринесу повезивању научног, образовног и стручног рада Универзитета са пословним активностима НИС-а.

Потписивању Меморандума о сарадњи присуствовали су Милош Вучевић, потпредседник Владе Србије и министар одбране и Кирил Тјурдењев, генерални директор компаније НИС, а меморандум су потписали бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, ректор Универзитета одбране и Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а.

Министар одбране Милош Вучевић рекао је након потписивања Меморандума да овај документ није само ствар неког протокола или неке пуке форме већ да је Министарство одбране започело читав низ активности како би цело Министарство, као и Универзитет одбране, али и све друге делове одбране боље умрежили са свим институцијама, установама и привредним субјектима који постоје у Србији.

Све то је у контексту јачања наше одбране и капацитета, што знањем, што материјалним ресурсима, али и свим другим облицима сарадње који побољшавају квалитет и знање наших официра и подофицира и стварају боље услове за функционисање читавог система одбране Србије“, рекао је Вучевић, додајући да је први споразум између Министарства одбране и НИС-а потписан пре десетак година и да данас потписани документ представља нови вид сарадње, пре свега у области учења руског језика на Универзитету одбране.

Ово је нови вид сарадње, како би наши официри, између осталог, и тај страни језик учили“, рекао је Вучевић.

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев истакао је дугогодишњу успешну сарадњу са Министарством одбране.

Партнерство између наше компаније и Универзитета одбране на пољу трансфера знања је корак даље у овој сарадњи. Као друштвено одговорна компанија, НИС је усмерен на подршку младима и образовању. Кроз наш програм „Енергија знања“ сарађујемо са образовним и научним установама у Србији и унапређујемо услове за њихов рад. Такође, подржавамо најбоље студенте од којих су многи већ постали наше колеге. Тиме настојимо да млади у Србији имају најбоље образовање, као и да остану у својој земљи. Кроз заједничке пројекте са Министарством одбране и Владом Србије и у будућности нас очекују врхунски резултати“, навео је Тјурдењев.

Меморандумом је, између осталог, предвиђено и учешће стручњака НИС-а као предавача ван радног односа на Универзитету у оквиру размене знања на теме од заједничког интереса, као и учешће у другим активностима за које обе стране процене да су од међусобне важности.

Универзитет одбране и компанија НИС сарађиваће посредством НИС-овог програма „Енергија знања“, који је покренут 2012. године. У оквиру овог програма НИС је до сада успоставио сарадњу са три универзитета у Србији, девет универзитета у региону и Руској Федерацији и са више од 30 факултета. НИС је прва компанија којој је Министарство просвете Републике Србије доделило престижну „Светосавску награду“ за допринос образовању, каже се у саопштењу Прес службе НИС-а.