БРИГА ЗА САДАШЊОСТ И ЗА БУДУЋНОСТ... Дарко Богосављевић

Интервју

Дарко Богосављевић, председник Општине Бела Црква

ШТО ВИШЕ ИНВЕСТИТОРА И ТУРИСТА, АЛИ И БРИГА О СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНИМА

• Изградња индустријске зоне, нове спортске хале, нови  спортско – рекреативни садржаји, завршетак гасификације, нови путеви…
• Одговорном социјалном политиком обезбеђене су бројне погодности за социјално угрожене категорије становништва, у плану и изградња станова

 

Председника општине Бела Црква Дарка Богосављевића питали смо шта се ради на плану социјалне политике, инвестиција, привлачења инвеститора, подизања стандарда живота грађана, све оно што је у сфери активности локалне самоуправе, а у функцији је самоуправе грађана Беле Цркве и свих насељених места у тој општини.

Што се социјалне политике тиче, које су то мере и активности на њеном унапређењу, које локална самоуправа предузима како би резултати те политике били што ефектнији?

-Општина Бела Црква води одговорну социјалну политику, из буџета општине се одвајају значајна средства за плаћање ужине за социјално угрожену децу, набавља се школски прибор, свако дете које полази у први разред основне школе добија на почетку школске године материјалну и помоћ за набавку школског прибора. Такође, постоје и пројекти налик „сигурној кући“ преко Дома за децу и младе „Вера Радивојевић“, где је омогућен боравак за случај насиља у породици или за смештај у ванредним ситуацијама.

ГРАДИЛИШТЕ
     • Који су то конкретни показатељи, на основу којих би се могло закључити да је Бела Црква, са насељеним местима око ње, једно велико градилиште?
     -Да је Бела Црква велико градилиште, потврђује податак да смо само у овој години завршили изградњу и уселили нову затворену пијацу, где сада, како купци, тако и продавци могу да тргују у савременим условима, насељена места Банатска Суботица и Добричево су добили нови пут у дужини од 6.150 метара, тренутно се изводе радова у Улици Јована Поповића у Белој Цркви, ради се реконструкција магистралног пута Јасеново – Стража, пут ка Вршцу, где се налази болница ка којој грађани Беле Цркве гравитирају, завршене су улице Војвођанских Бригада, Војске Југославије и Његошева у Белој Цркви и Цара Душана у селу Крушчица.
    Делом се покривају и трошкови лечења за социјално угрожене, као и за лечење тешких болести. За породице у тешкој материјалној ситуацији, првенствено са више деце, Општина је финансирала прикључке на градски водовод, прикључке на електро мрежу, као и помоћ у интервентним поправкама кућа када је ситуација таква да постоји опасност од заразе или повређивања.  Још пуно акција, поред наведених, спроведено је  у протеклом периоду, а у плану је изградња станова за социјално становање.
БЕЛОЦРКВАНСКИ КАРНЕВАЛ… један од најатрактивнијих туристичких брендова Беле Цркве

Који су то инвестициони пројекти у току, а који су у плану како би се што више привукли инвеститори?

-Како је већ наведено, у току су велики инвестициони пројекти, ако  узмемо у обзир скромни буџет којим Општина располаже, поред изградње нове спортске хале, довршетка индустријске зоне, у плану су нови спортско – туристичко рекреативни садржаји, који ће након завршетка гасификације, која је у току, пуно утицати на привлачење нових инвестиција.

Шта чините на плану искоришћавања туристичких потенцијала којима општина Бела Црква и те како располаже?

  • Бела Црква је туристичко место које има огроман туристички потенцијал, поред неколико језера, имамо и три реке, као и канал ДТД, шуму са ловиштем и прелепа брда звана Думаче. Близина границе са Румунијом и гранични прелаз на нашој територији је додатни потенцијал. Покренута је иницијатива за проглашење лучког подручја у насељеном месту Стара Паланка, где је река Дунав широка 4,5 км и представља један од највећих потенцијала за развој туризма и привлачење инвестиција. Потребно је завршити планску документацију, чија је израда у току и доћи до средстава за планиране инвестиције.

Ви сте гранична општина. Како сарађујете са комшијама?

-Сарадња са граничним општинама у Румунији је не само комшијска и пријатељска, ако узмемо у обзир да са друге стране границе постоје чисто српска села, већ се она огледа и у пројектима прекограничне сарадње, па смо тако у протеклих две године реализовали два велика прјекта. Један је реконструкција Дома културе у насељеном месту Кусић и изградња затворене Агрико пијаце у Белој Цркви, оба пројекта су реализована средствима из  ИПА   фондова и тренутно чекамо отварање нових позива да бисмо наставили сарадњу.

Идуће године су избори? Који ће бити Ваши најјачи аргументи с којима ћете изаћи пред бираче?

-Најбољи аргументи за предстојеће изборе су постигнути резултати из протеклог времена, трудили смо се да не запоставимо ни једну област за коју смо надлежни. Увек може више и боље, од бирача бих очекивао само рационално сагледавање постигнутог. Изградња у пуштање у рад нове пијаце, довршетак и пуштање у рад новог блока Специјалне болнице, инфрастуктурно уређење Индустријске зоне, довођење гаса у Белу Цркву, реконструкција два регионална пута и асфалтирање 10 улица само у овој години, отварање 350 радних места, све су то резултати које нико не може да оспори и тврдим да је то резултат који није постигнут у последњих 30-40 година.

С. Батало

Пројекат „Општина Бела Црква – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Бела Црква.