ВИШЕ ОД УДРУЖЕЊА... жене које ништа не препуштају забораву

Представљамо…

Удружење жена “Ковачица” из Ковачице

ВЕРНИ ЧУВАРИ КУЛТУРЕ И ОБИЧАЈА СЛОВАКА

• Удружење жена “Ковачица” постоји више од сто година, током којих су чланице овог успешног удружења учиниле много на очувању традиције и културе Словака из Ковачице – каже Ана Стано, председница „Ковачичанки“

Удружење жена “Ковачица” је непрофитна друштвено-хуманитарна организација, чији је главни циљ очување традиције и културе Словака из Ковачице. Удружење је основано давне 1920. године, а велику прославу стогодишњице рада, планирану за 4. јул прошле године, спречила је пандемија новог коронавируса. Ипак, и ове прве године другог века свог рада, двадесетак активних чланица овог удружења не седе скрштених руку, већ раде оно што најбоље знају, а то је планирање радионица и изложби традиционалних ношњи и старих заната, наравно, чим се за то стекну услови.

Ана Стано, председница овог удружења, подсећа да је ово удружење жена свој рад почело када су се, пре једног века, жене Ковачице окупиле и почеле штрикати шалове и џемпере, као помоћ за војску, да би касније прерасло у једно од најстаријих удружења жена у Војводини.

ИЗЛОЖБА… обележавање празника Духови Турице (Ана Стано је прва с десна у другом реду)
  • Ми настављамо тај њихов пут, да се бавимо и  хуманитарним радом, као и да се трудимо да очувамо нашу културу и традицију кроз наше ношње, наше старе рецепте које не дамо забораву. Поред тога радимо и сувенире, али наше највеће благо јесу наше ношње, које су чланице удружења скупиле временом, а од којих су неке старе и преко 150 година. За све то је потребно време и труд, а све то се најбоље види на примеру парте, словачке традиционалне круне коју носи млада на венчању,  која се састоји од око 600 цветића, а које ми правимо – каже председница овог удружења жена и наводи да се у њему труде да све те старе вештине, попут штрикања, веза, ткања, пренесу на младе генерације, што баш и није лак задатак пошто младе девојке и жене немају пуно воље за рад какав их очекује у једном оваквом удружењу.   Са друге стране, Удружење жена “Ковачица” има одличну сарадњу са Основном школом “Млада покољења” из Ковачице и директорком Ањичком Биреш,  па тако често заједнички организују радионице на којима деца могу научити нешто од вештина које чланице покушавају сачувати.

Наша саговорница каже да је пандемија коронвируса у великој мери рад удружења свела на минимум па тако, осим прославе стогодишњице рада, нису у планираном обиму одржаване ни традиционална „Чајанка“ за 8. март, као ни учешће Удружења на традиционалном „Ковачичком октобру“. Поред тога, није било могућности организовања радионица и изложби, као ни посета другим сличним удружењима из целе Србије, што су неке од редовних активности Удружења кроз које чланице упознају нове људе, њихове обичаје и културу, без обзира на њихову националност.

Ово ванредно стање је онемогућило и промоције новог штампаног издања Удружења, монографије о њему и првих стотину година његовог рада. А како председница Ана Стано каже, сви у удружењу се надају да ће се ова ситуација променити како би и Удружење могло радити онако како све чланице желе, у пуном обиму, како би се наставила дружења, радионице, изложбе, спремање старих јела по чему је Удружење познато. Већ сада је у плану сарадња са Дечјим вртићем “Колибри” из Ковачице, кроз коју желе децу научити практичним вештинама, попут шивења, веза…

Кад је реч о чланицама Удружења, председница каже да  тренутно има  27 активних чланица различите старосне доби, а међу њима је и једна бака од 90 година. А како Ана Стано сама каже, Удружење је за њу друга кућа, пошто је на дружења долазила од своје седме године, додајући да се последњих 25 година озбиљно бави активностима у оквиру Удружења.

Иначе, ово удружење се финансира из сопствених прихода, чланарина, као и средстава које за своје пројекте добије на конкурсима, од Општине, Покрајине или Републике. Један од пројеката за који се средства очекују је пројекат очувања девојачке ношње, која се 50-их година прошлог века носила у Ковачици. Поред тога, средства за пројекте Удружење добија и из Словачке, из фондова намењених Словацима у дијаспори, а који су, због пандемије, тренутно на чекању.

И СТВАРИ ПРИЧАЈУ… соба са етнографским детаљима

Удружење има своје просторије при Основној школи, а које је добило 2007. године. Уз помоћ донатора просторије су уређене како и доликује, напомиње наша саговорница. Она додаје да Удружење има одличну сарадњу са локалном самоуправом, месном заједницом, школом “Млада покољења”, као  и са другим сличним удружењима широм Србије. Са многих таквих дружења са другим удружењима и такмичања, Удружење жена “Ковачица” је донело велики број награда, а имало је и велики број изложби, чак две велике изложбе Удружење је организовало у Словачкој. Поред тога, чланице Удружења често гостују на разним телевизијама, где приказују све оно чиме се њихово удружење бави. Чланице удружења су учествовале у спремању јела и колача којима се дочекују гости који су, пре пандемије, Ковачицу свакодневно посећивали.

Председница Удружења жена “Ковачица” Ана Стано, на крају,  додаје да сви морамо размислити и учинити све како би се наш живот вратио у нормалу, а тиме свакако и активности организације на чијем је она челу.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковачица – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковачица
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.