И ВИДЕТИ И ПРОБАТИ... Александар Стевановић у разговору са једном од „сланинарки“

Качарево

У току је још једна качаревачка „Сланинијада“, 37. по реду

А СВЕ ЈЕ ПОЧЕЛО ОД КАФАНСКЕ РАСПРАВЕ

 „Сланинијада је бренд Качарева, Панчева, читавог јужног Баната и једна је од најукуснијих и најмасовнијих манифестација која нас позиционира у сам врх на мапи манифестационог туризма – истакао је градоначелник Панчева Александар Стевановић, на отварању

Тамо негде, неког дана 1998. године, у једној од качаревачких кафана, уз пиће, разуме се, повела се, између осталог, и расправа о томе ко прави најбољу сланину у селу. И пошто су „сви“ правили „најбољу“ неко се досетио и рекао „хајде да организујемо такмичење па да проверимо ко је у праву“, и – тако је почело. Убрзо, у тој истој кафани, одржана је прва „Сланинијада“, јединствена гастрономска манифестација која ће убрзо постати позната широм Србије, па и даље, а онда и као бренд, не само качаревачки, и не у кафани, него напољу, на простору од преко 3.000 метара квадратних.

Као и претходних година, ову јединствену гастрономску манифестацију, коју посети преко 100.000 љубитеља доброг укуса и добре забаве, отворио је Александар Стевановић, градоначелник Панчева.

Честитајући свим посетиоцима државни празник Дан државности, и уз честитке домаћинима на успешној организацији, као и свим излагачима на успешним производима, градоначелник Стевановић је рекао:

-„Сланинијада је бренд Качарева, Панчева, читавог јужног Баната и једна је од најукуснијих и најмасовнијих манифестација која нас позиционира у сам врх на мапи манифестационог туризма. Град Панчево ће наставити, као и до сада да подржава овакве и сличне манифестације које промовишу манифестациони и сеоски, етно туризам, одржавају обичаје и традицију нашег мултикултуралног краја и доприносе привредном развоју јужног Баната. Сваке године је све више и излагача који на најбољи могући начин промовишу гурманске специјалитете нашег краја и наше земље, привлачећи не само посетиоце из целе Србије него и из иностранства. Желим вам свима да уживате у богатству укуса наше традиционалне кухиње на овом јединственом сајму сланине, меса и месних прерађевина – поручио је Стевановић, да би затим 37. „Сланинијаду“ прогласио отвореном.

И овогодишњу „Сланинијаду“, која траје до 18. фебруара, организује качаревачки Туристички клуб „Сланинијада“ у сарадњи са Туристичком организацијом Панчева и под покровитељством Града Панчева.

Осим гастрономског надметања, „Сланинајаду“ ће пропратити и разноврстан културно-уметнички програм, а за децу је организована радионица цртања под називом „Чварколије на папиру“.

(Фото: ЕПА)