ДО КРСТОВДАНА 2024... Зора Чубрић (прва с лева) са најбољим „пихтијашима“

Качарево

Одржана кулинарска манифестација „Пихтијада“, по трећи пут

ПИХТИЈА ЦРЕПАЈКЕ РУЖИЦЕ ЈЕ НАЈ… НАЈ…

• Оцењујући изглед, постојаност и укус, жири је за најбољу прогласио пихтију Ружице Грубанов из Црепаје
• Качаревцима друго и треће место

Уз учешће 20 такмичара и такмичарки, и то из Панчева, Старчева, Долова, Црепаје и домаћина, у Качареву је, како то обичаји налажу, на Крстовдан, одржана још једна „Пихтијада“, трећа по реду кулинарска манифестација која је за две године више него удвостручила број учесника, са девет, пре три године, на двадесет, ове године.

Овогодишњу „Пихтијаду“ отворио је Јован Мајсторовић, саветник у Одељењу за пољопривреду, село и рурални развоја Града Панчева, који је је позвао сва удружења да се одазову на јавни позив који ће Град расписати током лета и тиме допринесу остваривању циљева ради којих су основана. По речима Мајсторовића, за реализацију најбољих пројеката градским буџетом предвиђена су средства у износу од четири милиона динара

Зора Чубрић, председница Удружења „Етно кутак“ , иницијатора и, уз подршку Града Панчева, организатора ове кулинарске манифестације, истакла је да је њен циљ афирмација овог банатског јела, које се традиционално припрема на Крстовдан, а једе на Богојављење.

Многе Качаревке и Качаревци су гурмани који воле да спремају традиционална јела, и у жељи да видимо ко прави боље пихтије пре три године смо Пихтијаду организовали по први пут. Тада смо имали девет узорака за такмичење. Видели смо да је “Пихтијада” изазвала интересовање, па смо одлучили да је поново организујемо. Прошле године смо имали 12 узорака за оцењивање, а ове године већ 20 узорака. У Банату се пихтије спремају углавном по рецептима наших мајки, бака, стрина. С обзиром да се “Етно кутак” бави прављењем колача, сланих пецива, баница и пита по традиционалним рецептима, трудимо се да и овај специјалитет отргнемо од заборава и надамо се да ће више младих жена научити да прави и овај специјалитет банатске кухиње” – напоменула је Зора Чубрић.

Руководећи се критеријумима изгледа, постојаности и укуса, стручни жири је за најбољу прогласио узарак пихтије Ружице Грубанов из Црепаје, док су друго и треће место освојиле пихтије Бранислава Богдановића и Ђурђине Пешић, обоје из Качарева.

(Фото: еПанчево)