ЗАЈЕДНИЧКИ ДО... др Љиљана Лазић на почетку обуке здравствених радника

Алибунар

У Дому здравља Алибунар обука на тему односа здравствених радника и пацијената

ДА И ЈЕДНИ И ДРУГИ БУДУ НА ИСТОЈ СТРАНИ

• Обука је имала за циљ да унапреди комуникацију лекара и пацијената, повећа вероватноћу да пацијенти послушају савет лекара у вези са здравим стилом живота и имунизацијом, и у складу с тим повећа задовољство и лекара и пацијената

У Алибунару је Завод за јавно здрвље Панчево, у сарадњи са Домом здравља Алибунар, организовао обуку на тему „Вештине квалитетног пружања здравствених услуга за унапређење здравих стилова живота и имунизације“.

Обука, коју су реализовали обучени тренери Завода за јавно здравље, имала је за циљ да унапреди комуникацију лекара и пацијената, повећа вероватноћу да пацијенти послушају савет лекара у вези са здравим стилом живота и имунизацијом, и у складу с тим повећа задовољство и лекара и пацијената.

Пре почетка обуке све присутне, уз жеље за успешан рад, поздравила је др Љиљана Лазић, директорка Завода за јавно здравље, која је подсетила да се обука реализује у оквиру пројекта МОМЕНТУМ – Трансформација и правичност рутинске имунизације (енг. MOMENTUM Routine Immunization Transformation and Equity) Америчке агенције за међународни развој (U.S. Agency for International Development – USAID).

Овај пројекат, по речима др Лазић, користио је комбинацију квалитативног и квантитативног истраживања за разумевање баријера и олакшавајућих фактора за вакцинацију рањивих група – особа старијих од 45 година са хроничним обољењима и трудница. На основу ових података развијена је стратегија која има за циљ да повећа обухват вакцинацијом ових група и подразумева три кључне области за пацијенте и лекаре: значај здравих стилова живота укључујући имунизацију; вакцинацију, укључујући и ону против KОВИД-19, као и пружање квалитетне здравствене услуге кроз бољу комуникацију са пацијентима.

У оквиру имплементације стратегије одржана је едукација у форми целодневног тренинга, намењеног лекарима који раде са особама старијим од 45 година са хроничним обољењима и трудницама: лекарима опште медицине, интернистима и гинеколозима на свим нивоима здравствене заштите.

Едукацији у Алибунару присуствовали су лекари и медицински техничари из општина Алибунар, Ковин и Ковачица, као и из града Панчева.

(Према: сајт ЗЈЗ)

Медијски пројекат „Општина Алибунар – много је раскрсница, али један је путоказ“ суфинансира Општина Алибунар.
Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио
средства.