МАЛО СЛИКАЊА... део учесника великог маскенбала на краткој паузи
Стари Лец

У Дому „1. октобар“ осим активности кроз радионице, организован и маскенбал

ПОД МАСКАМА, АЛИ ОТВОРЕНОГ СРЦА

Организовање маскенбала наишло је на велико интересовање и наших запослених који су се радо прикључили овој манифестацији, тако да читав овај догађај има велике позитивне ефекте на очување и развој друштвеног и социјалног живота установе и свих њених корисника – каже др Изабела Јовановић, директорка установе
Дом за душевно оболела лица „1. октобар“ у Старом Лецу, у оквиру својих редовних активности којима се његови корисници баве свакодневно, а то су бројне и разноврсне радионице, пре неколико дана организовао је и једну необичну, али занимљиву друштвену игру – маскенбал.
На великом балу са маскама представили су се, како то већ доликује, заједно и корисници и запослени, тако да је маскенбал протекао у атмосфери која је одисала организованом спонтаношћу, на опште задовољство свих учесника, па и гледалаца.
Др Изабела Јовановић, директорка ове установе, која се на тој одговорној функцији налази од марта 2020. године, каже да је тај програм само један у низу активности на стварању што повољнијег амбијента за све кориснике, амбијента који је само једна од станица на дугом путу њиховог креативног испољавања кроз дружење и забаву.
У СТИЛУ… поздравна реч директорке
“Захваљујући ангажману наших сарадника на пројекту, као и радника наше установе трудимо се да сваке недеље имамо неку занимљиву тему или пројекат којим желимо да наше кориснике анимирамо, укључујемо у различите друштвене токове, помажемо им да своје таленте, машту и идеје презентују ширем кругу људи“ – истиче др Изабела Јовановић.
Директорка Јовановић са посебним задовољством истиче чињеницу да у разноврсним активностима тог типа, учествује велики број корисника и да доста њих показују завидан ниво креативног поимања стварности, што их свакако испуњава задовољством а живот у затвореном простору чини, не само лакшим, него и лепшим и занимљивијим.
„Организовање маскенбала наишло је на велико интересовање и наших запослених који су се радо прикључили овој манифестацији. Читав овај догађај има велике позитивне ефекте на очување и развој друштвеног и социјалног живота установе и свих њених корисника. Иако су сви они корисници Дома, ово је уједно и њихов дом и сви заједно чинимо једну велику породицу која се сваким даном унапређује, развија и ради на богатству друштвених активности – напомиње директорка Јовановић, додајући да  „за успешност свих ових акција дугујемо велику захвалност вредном особљу, које се неуморно труди да живот у Дому учини лепшим и бољим, као и удружењима са територије општине Пландиште са којима имамо одличну сарадњу.
Дом за душевно оболела лица „1 октобар“ простире се на четири хектара површине око старог Каштела, имања некадашњег властелина, у парку где се и данас налазе примерци четинара, ретких врста храстова, јавора.

На том имању после Другог светског рата била су смештена ратна сирочад. Године 1956. је основан дом за старе, а 1967. године у дом стижу први душевни болесници, да би 80-их година дошло до промене делатности и назива установе у „Радну организацију за збрињавање трајно неспособних лица“. Коначно 1990. године, установа прераста у Дом за душевно оболела лица.

(Фото: Фб Дома)

Пројекат „Једним путоказом до 14 насељених места“ суфинансира Општина Пландиште, Решење бр. 681-3/2023-II од 22. 5. 2023. Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.