СУБОТА ВЕЧЕ... и подсећање на „Сеоску свадбу“ пре 140 година

Куштиљ

Традиционална културна манифестација „Дани Куштиља“

СЕОСКА СВАДБА“ ТЕ ДАВНЕ 1882. ГОДИНЕ

• Централна манифестација „Дана Куштиља“ протекла је обележавањем 140 година од прве позоришне представе у Куштиљу, која је изведена 12. априла 1882. године

Село Куштиљ је протеклог викенда било централно место културних дешавања у Граду Вршцу, али и целом у јужном Банату.

Дани Куштиља”, традиционална културна маноифестација са бројним садржајима и из других области друшвеног живота, и ове године привукла је бројне посетиоце, који су имали прилику да уживају у разноврсном програму, који је завршен у недељу, 14. августа, и то такмичењем у справљању кулинарских специјалитета овог краја.
У оквиру богатог програма одржана је промоција часописа за културу и уметност „Лумина”, а на летњој бини, у петак, наступили су фоклорни ансабли из суседне Румуније, из Дете и Оравице.

Програму је присуствовао и Славиша Максимовић, члан Градског већа Града Вршца, задужен за рурални развој, који је за своје дугогодишње заслуге у овој области добио признање „Повеља Куштиља“ и титулу почасног грађанина овог насељеног места.

Већник Максимовић је тим поводом изјавио да је почаствован и веома пријатно изненађен овим указом. Пожелевши домаћинима пуно успеха у наредним данима манифестације, Максимовић је напоменуо да Град Вршац подржава сва рурална места са територије Града Вршца и да се активно ради на њиховом напретку, а што се самог Куштиља тиче, у наредном периоду радиће се на реновирању Дома омладине, на пројектној документацији за канализациону мрежу и надамо се ускоро новом прилазу у село.

Наредног дана, у суботу, одржан је централни догађај у Дому културе, где је обележено 140 година од прве позоришне представе у Куштиљу. Била је то „Сеоска свадба”, одиграна 12. априла 1882. године. Од тада, са малим паузама, позоришни живот у Куштиљу није стао. На свечаној академији у част обележавања јубилеја, додељена су признања глумцима и учесницима представа током година интерпретације, а признање је додељено и Граду Вршцу, које је, у име Града, примио др Трајан Качина, члан Градског већа задужен за културу.
Манифестација је завршена у недељу, како другачије, кулинарским такмичењем, али и меморијалним фудбалским турниром.