КОЛО ЗА... у ишчекивању врхунских специјалитета, није лоше мало и заиграти, те да...

Чешко Село

Одржана још једна „Паприкашијада, 13. по реду

МАЛО СЕЛО ВЕЛИКОГ СРЦА

За најбољи пилећи паприкаш проглашен је специјалитет справљен у котлићу „Земљорадничке задруге Крушчица“

Једино село са већинским чешким становништвом у Србији, Чешко Село, село у општини Бела Црква, које има 21 кућу и мање од педесет становника, и ове године, 14. августа, било је домаћин традиционалне кулинарске манифестације – „Паприкашијаде“, 13. по реду, јединствене манифестације такве врсте у јужном Банату, а и шире.

Село у окружењу нетакнуте природе, које се први пут помиње још давне 1415. године, у амбијенту какав се само пожелети може, привукло је бројне туристе, оне који знају шта значи уживати у природним лепотама, а уз то и пробати врхунске гастрономске специјалитете, а све то у организацији „Чешке беседе“ Чешко Село, а под покровитељством Националног савета чешке националне мањине.

У справљању најбољег пилећег паприкаша учествовале су 33 екипе, како из самог Чешког Села, тако и из суседних места, али и из Чешке Републике, тако да је манифестација имала интернационални карактер.

Ове године манифестација је превазишла локалне оквире, веома је весела и позитивна атмосефера, село живи И то је био наш циљ” – истакао је Јовица Пал, председник „Чешке беседе“ Чешко Село.

Жири није имао лак посао. Али, ипак, морао се одлучити, па је тако за најбољи паприкаш проглашен онај из котлића „Земљорадничке задруге Крушчица“, друго место освојила је екипа „Чешке беседе“ Вршац, а трећа је била екипа из Чешке Републике.

(Фото. БЦ Инфо)

Пројекат „Општина Бела Црква данас  – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Бела Црква.