Прес

Фестивал науке од 4. до 6. маја на Београдском сајму

НАЈВЕЋИ РЕГИОНАЛНИ НАУЧНИ ДОГАЂАЈ

• Овогодишњи Фестивал науке, који се већ десет година одржава уз подршку НИС-а, угостиће више од 800 учесника из Србије и иностранства, који ће представити више од 170 научних програма

Под слоганом „Ново доба“, шеснаести по реду Фестивал науке одржаће се од 4. до 6. маја на Београдском сајму. Овај највећи научни догађај у Југоисточној Европи се више од десет година одржава уз подршку компаније НИС.

Овогодишњи Фестивал науке угостиће више од 800 учесника из Србије и иностранства, који ће представити више од 170 научних програма. Тема фестивала је ново доба које нам је убрзано дошло услед пандемије и које указује на промене које су се догодиле и које су утицале на перцепцију света око нас, а највише на перцепцију науке и научних достигнућа.

Програм фестивала представљен је у Арборетуму Шумарског факултета.

Ана Петровић, директорка фестивала, истакла је задовољство због повратка фестивала у оригинални формат: „Ово је велики тест, како за нас организаторе, тако и за учеснике. Враћамо се после скоро три године паузе. Порука родитељима је да доведу децу на најпаметније место у граду, јер ко зна какав таленат открију захваљујући директном сусрету са науком. Порука за просветне раднике је да ће на једном месту деца видети и научити више него на часовима, а то ће њима олакшати даљу наставу. Порука за децу и младе је: дођите, обећавамо одличну забаву!“

Енергија која покреће“ назив је поставке којом се компанија НИС представља на Фестивалу науке у хали 3 Београдског сајма. Специјално креирана поставка приказаће нафтну индустрију као интегрални део новог доба, спровешће посетиоце кроз виртуелну реалност истраживања и производње нафте и представиће начин на који се сирова нафта трансформише у извор енергије. Посетиоци поставке моћи ће да се упознају и са иновационим технологијама, попут дронова, који се данас користе у нафтној индустрији.

НИС је уз Фестивал науке више од десет година. Ми нисмо само покровитељ фестивала, већ и дугогодишњи пријатељ и стратешки партнер ове најзначајније научне манифестације у нашој земљи. Као компанија која у фокус свог друштвено одговорног пословања ставља професионално усавршавање младих, образовање и коришћење савремених технологија и иновација, циљ НИС-а је да допринесе популаризацији науке међу младима. Наше друштвено одговорне активности реализујемо под слоганом „Будућност на делу“, јер је улагање у науку и у младе улагање у будућност“, рекао је Стефан Деспотовић, директор Центра за односе са јавношћу НИС-а.

У Зони интерактивних поставки представиће се домаће научне и образовне институције. Овај програмски сегмент намењен је публици свих узраста, посебно онима који желе да искусе научна достигнућа из прве руке. Научно-фантастична бина доноси атрактиван наступ домаћих научника и гостију из Француске, Шведске, Естоније, Чешке и Словеније. У зони Експертинејџери млади научници и амбасадори науке из Србије представиће своја достигнућа и знања стечена током школских и ваннаставних активности кроз низ научних изазова у којима ће претежно обрађивати теме из екологије, географије, астрофизике и хемије. Мала зона посвећена је деци узраста од пете до једанаесте године и обухватиће девет поставки из Србије, Аустрије и Шведске – од програмирања за најмлађе до научне кухиње и једноставних експеримената из физике и хемије.