ПРАВА ЖЕНА НА ПРАВОМ... Тања Петровић

На кафи са…

Тања Петровић, чланица Општинског већа општине Пландиште

ПУНА ПОДРШКА МЛАДИМА И ЊИХОВИМ ПОТРЕБАМА

• Млади су они који ће нас наследити и зато сматрам да им треба пружити пуну подршку у свим сегментима њиховог живота, а хвала локалној самоуправи што за такве активности увек има слуха, али и пара – каже Тања Петровић за Старт 013

Сем председника и заменика председника општине, Општинско веће општине Пландиште има још пет чланова. Две су жене. Једна од њих, од 21. августа прошле године,   задужења је за праћење послова у вези задовољења потреба одређених потреба грађана у области културе. Иначе, запослена је у ПУ „Срећно детињство“, дипломирани је економиста (економисткиња, да се навикавамо на… ), оснивач(ица, ух!) је Удружења грађана „Иницијатива младих“ , и пошто, уверени смо, нема разлога да крије године, ево да кажемо, за неки дан прославиће 33. рођендан, и уз све честитке и најбоље жеље, хвала јој што нам је прву страну учинила тако лепом.

Хвала јој и на изузетном пријему и разговору,  на комуникативности која је више од обичних одговора на необична питања, на убедљивости изговорених речи, на елоквенцији која инспирише,  на осмесима који плене својом изражајношћу, и на кафи, подразумева се.

Дакле, наша саговорница „са насловне стране“ је Тања Петровић, успешна жена, супруга исто тако успешног мужа, мајка двоје деце која се, сем њима, поноси и „организацијом бројних успешних трибина и предавања намењених младима, јер млади су они који ће нас наследити и зато сматрам да им треба пружити пуну подршку у свим сегментима њиховог живота“, каже Тања (бићемо слободни, не без разлога,  да кажемо само име), која нема још ни 33!

Како већ рекосмо, са Тањом је била милина разговарати, па пустимо је да она прича.

Да почнемо од најзначајнијих културних манифестација, које су реализоване у општини Пландиште у овој години, упркос, знате већ чему…

  • Да идемо редом. Двадесет и првог фебруара, у организацији Културно-образовног центра и Клуба жена „Јефимија“, а под покровитељстом Општине Пландиште, изузетно  садржајним програмом, у којем су учествовали представници свих националних заједница из наше општине, обележили смо Међународни дан матерњег језика.

Последњег дана маја отворен је Пролећни банатски ликовни салон, 13. по реду, на којем је своје сликарско умеће показало чак 40 аутора.

И ове године, у сарадњи са Васом Милекићем, професором ликовне уметности у ОШ „Доситеј Обрадовић“, одржан је Отворени улични дечји атеље, перформанс у којем је учествовало тридесетак деце, али и ликовних уметника.

Слава Пландишта, Преподобни Рафаило Банатски, обележена је и ове године, по 20. пут,  бројним културним, спортским садржајима, музичким програмима…

Нисмо пропустили прилику да на адекватан начин обележимо и стогодишњицу колонизације општине Пландиште. Тим поводом, у сарадњи са Матицом српском, одржан је на ту тему и научни скуп, а са Матицом српском потписан је и Протокол о сарадњи, што ће нам омогућити  приказивање  свих активности Матице српске у Пландишту.

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА
Ове године Културно-образовни центар је од Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама добио значајна средства за реализацију два пројекта: „Дигитализација културног наслеђа општине Пландиште“ и  „Ликовна колонија поводом стогодишњице колонизације општине Пландиште“, што ће несумњиво бити од изузетног значаја и данас, а посебно у будућности.

Овог месеца одржана је и Зонска смотра ликовних уметника – аматера Војводине, са које је 14 слика „отишло“ на Покрајинску смотру у Нови Бечеј.

И свакако свега овога не би било, бар не тако како је било, да није било подршке наше локалне самоуправе, која је покровитељ свих културних манифестација, а како је њих све више, више треба и пара, и то општински буџет и те како прати – напомиње Тања Петровић.

Од наше саговорнице желели смо да чујемо нешто и о туристичким потенцијалима општине Пландиште. Њих има, знамо, али ево шта каже Тања Петровић:

  • Из разлога што су дворци на територији општине Пландиште (Капетаново, Јагодић, Дунђерски) у приватном власништву и из разлога што још увек није постигнут договор са власницима, они, нажалост,  нису у туристичкој понуди, али ево шта јесте:

-Споменик Бобу Марлију у Банатском Соколцу, у којем се сваке године одржава позната међународна рок манифестација „Rock village“;

-Прва нафтна бушотина у СФРЈ у Јерменовцима;

-Цркве и манастири општине Пландиште;

-Словачка етно кућа у Хајдучици;

-Рибњак „Багер“ у Пландишту;

-Канал ДТД Јерменовци-Јаношик;

-Пољопривредна газдинства општине Пландиште – ПГ Ћалић у Пландишту (производи од чичоке и бамије), ПГ Таталовић у Купинику ( купиново вино), ПГ Тодоровски у Пландишту (вино од вишње и меда), ПГ Младеновски у Пландишту (производи од меда)…

-Манифестациони туризам – Фестивал крајишких песама „Крајишки бисери“ који се одржава у Пландишту, а који је републичког карактера, Међународни рок фестивал „Rock village“ у Банатском Соколцу…

И за крај разговора, да чујемо  нешто и о удружењима грађана:

-Културно-образовни центар  „Вук Караџић“ у Пландишту има одлучну сарадњу са удружењима, као и активима жена са територије општине Пландиште. Посебно бих истакла сарадњу са Клубом жена „Јефимија“, Активом жена „Бисери“, Удружењем пензионера општине Пландиште, Инвалидима рада општине Пландиште, и другима – завршава наша љубазна саговорница причу која нема краја, али новине су новине…

С. Батало

Пројекат „Општина Пландиште – грађанин у функцији главног актера локалне самоуправе општине“ суфинансира Општина Пландиште.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.