ТО ЈЕ ОНО ШТО... Тања Лукић, на правом месту

Једно питање – један одговор

Тања Лукић, в. д. директора Геронтолошког центра Панчево

ГОДИНЕ СУ САМО БРОЈ И – НИШТА ВИШЕ!

Први октобар је Међународни дан старијих особа, али и цео октобар је месец особа „трећег доба“. Како је тај месец протекао у Геронтолошком центру Панчево, питали смо в. д. директора Тању Лукић

Међународни дан старијих особа, 1. октобар, традиционално обележавамо у нашој установи, као посебан дан и златан месец, где се кроз организован сет активности трудимо да и дан и цео месец обојимо најлепшим бојама.

Пред сам почетак месеца старих, дан уочи 1. октобра, отворила сам изложбу уметничких слика насталих током 2020. и 2021.године на ликовним колонијама чланова наших клубова и корисника Геронтолошког центра, а уз присуство чланова ликовних секција и драгих гостију и наших пријатеља из Панчева.

С обзиром да је ове године Међународни дан старијих особа усмерен на старије жене, са темом “ Отпорност и доприноси старијих жена“, организовали смо у сарадњи са Заводом за јавно здравље и Домом здравља Панчево предавање нашим корисницима са две актуелне теме, које су презентовали лекари ових двеју институција, а наши корисници показали су велико интересовање и уз велики одазив и пажњу посветили се овим предавањима.

СУСРЕТ ГЕНЕРАЦИЈА… треба знати да „путева има триста да се оде из детињства, а само се ретки сете да остану вечно дете“

Тимски се трудимо да испратимо и укажемо на сваки вид подршке посебно истакнутим појединцима на смештају, који су наставили да развијају свој посебан таленат, па смо тако у првој недељи месеца присуствовали отварању самосталне изложбе слика нашег корисника Шандора Шеберлеа, са поносом одгледали изложбу, али и уживали у сјајним речима упућеним нашем уметнику.

Међугенерацијска сарадња апсолутно је неизоставна у нашим активностима, јер сматрамо да је важно да се деца и стари сусрећу кроз разумевање, које увек приближава генерације. Сваки вид давања могућности старијима да се нечим баве, утичемо на њихову социјалну укљученост. Један од примера таквог рада су радионице, које смо организовали сваког четвртка са Групом младих заступника, где смо заједничким снагама правили поклоне за предшколску децу ПУ Дечија радост која су учествовала на конкурсу „Бака и дека, највеће благо“ за најлепши цртеж у оквиру Пројекта „Шта нам тешко“ са нашим сарадницима из „Удружења на пола пута“. Планирамо да доделу награда у оквиру овог пројекта реализујемо 28. октобра у Градској библиотеци, јер на наше велико задовољство на конкурсу је учествовало пуно деце, а то треба да се цени, јер тим чином показујемо да смо као друштво апсолутно успели да развијемо међугенерацијску толеранцију, и што је најбитније, узајамну ЉУБАВ једних према другима.

Такође, у оквиру обележавања Дана старијих особа обележили смо и Дечију недељу са ученицима СОШО Мара Мандић“ на тему „Шта детету и човеку треба да порасте до неба“, при чему смо уживали у међугенерацијској солидарности, што је само још једна потврда да се управо кроз оваква дружења живот наших корисника побољшава, усавршава, а кад се повежу, увек се осети добробит те социјалне повезаности.

ВИШЕ ОД ТУРНИРА… уз шаховску таблу на путу до звезда

Неизоставни део активности, свакако је поезија, те смо оплеменили наше душе организујући Дан поезије „Јесен у мени“, читајући и рецитујући наше омиљене стихове познатих писаца, јер нам је циљ био потрага за благом коју скрива сама песма, а и књига,. Уз сијасет разноликих догађаја у току је и Турнир у шаху, највеличансвенија игре на свету. Корисници су у овоме уживали показајући своје умеће на највишем нивоу. Проглашење победника са доделом диплома и медаља планирамо за 31. октобар, када ћемо сазнати ко је најбољи.

Организовали смо и Спортску олимпијаду, на нама својствен начин, кроз полигон спретности, уживали у дружењу, бодрили једни друге, навијали на сав глас.

Волимо природу тако да смо у ту част били на на Чардаку и уживали у данима руја и чарима јесени.

Последњег дана у октобру планирамо да направимо велико дружење наших корисника, уз прославу поводом њихових рођендана у овом месецу, али и да искористимо за доделу захвалница појединцима за посебна ангажовања у оквиру нашег Дома.

СА КЊИГОМ У РУКАМА… зора почиње да свиће још увече

Прегршт активности је било, али обећавамо да ће и даље бити, што нам даје за право да потврдимо чувену реченицу ГОДИНЕ СУ САМО БРОЈ и ништа више.

На крају бих нагласила да се трудимо, не само у месецу старих, већ да свакодневно обезбедимо могућности активног. здравог старења, дружења и доживотног учења, јер сматрамо да је то изузетно важно, али уз посебно поштовање и уважавање њихових потреба и интересовања, јер је то једини начин да остану дуже здрави. Кроз сва ова деловања ми у ствари откривамо њихову присутност међу нама и равноправност битисања, тако да ћемо и даље, кроз заједничко разумевање и подршку, наставити путем достојанства и сигурности. Без застајкивања.

(Старт 013)

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево