Славе у Срба

СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ

(1/14. јануар)

• Служба названа његовим именом служи се десет пута годишње, и то…

Рођен је у месту Кападокији, око 330. године, од оца Василија и мајке Емилије, а у време цара Константина Великог. У седмој години родитељи његови дадоше га у школу, где он, због бистрине ума изучи филозофију за пет година и оде у Атину, где настави своји своје школовање. Изучавао је све светске науке тог времена (филозофију, астрономију, реторику). Школски другови су му били Григорије Богослов и Јулијан – цар одступник.

Крстио се у зрелим годинама, на реци Јордану, заједно са својим бившим учитељем Евулом. Био је пуних десет година епископ Кесарије Кападокијске, поставши велики поборник православља, одлике моралне чистотее и верске реалности, те се стога, с правом, назива Велики. Упркос свему, постао је чврст стуб Цркве Христове и назван је Пчелом Цркве Христове, која носи мед вернима и жаоком својом боде јеретике. Сачувана су многа његова дела, богословска, канонска, апостолска, као и служба названа по његовом имену. Она се служи десет пута годишње и то: 1. (14. јануара), уочи Божића, уочи Богојављења, у све недеље Часног поста (осим Цветне Недеље), на Велики Четвртак и на Велику Суботу.

По природи веома болешљив, поживео је свега педесет година. Свој земни живот окончао је 1/14. јанаура 279. године, преселивши се у Царство Христово.

(Према: Славе и празнични обичаји, ПЦО Линц, 2001)

СВИМА КОЈИ ДАНАС СЛАВЕ,

СРЕЋНУ СЛАВУ ЖЕЛИ

СТАРТ 013!