Фото: Спутњик

Можда нисте знали

Уочи доласка руског председника Путина у Београд

НЕВЕРОВАТНЕ ЧИЊЕНИЦЕ О РУСИЈИ…

• Сазнајте занимљиве чињенице о Русији, њеној историји и савремености, природи и људима. Неке од тих чињеница су добро познате, неке ће вас изненадити…

 

1. Русија је највећа земља на свету — њена територија обухвата површину 17.125.407 квадратних километара. Она је већа од САД 1,8 пута. Површина Русије је приближно иста као површина патуљасте планете Плутон.

2. Русија заузима седмину земљине површине.

3. Русија је једина земља на свету која излази на 12 мора и три океана.

4. Русија се граничи са највише држава на свету — чак 18.

5. Три четвртине Руса живи у градовима. Пет највећих градова Русије су: Москва, Санкт Петербург, Новосибирск, Јекатеринбург и Нижњи Новгород.

6. Русија има највеће резерве природног гаса, тресета, шуме (дрва), соли, пијаће воде, ракова, јесетре, олова, цинка, титанијума, никла, ниобијума, руде гвожђа, дијаманата, сребра.

7. Русија заузима прво место у свету по производњи нафте и гаса.

8. Најмања удаљеност између Русије и Америке износи 4 километра. То је територија између Чукотског полуострва и Аљаске.

9. Транссибирска железница је најдужа железничка пруга на свету. Велики сибирски пут, који повезује Москву са Владивостоком, дугачак је 9.298,2 километра, прелази 8 временских зона и пролази кроз 87 градова и насеља… „Пресеца“ 16 река, укључујући и Волгу.

10. Сибирско језеро Бајкал је најдубље језеро на свету и друго по површини у Азији, а и највећи је извор свеже воде на планети. Запремина Бајкала износи 23.615 кубних километара, што је око 20 одсто светских залиха слатке воде. Све главне реке света — Волга, Дон, Дњепар, Јенисеј, Урал, Об, Ганг, Ориноко, Амазон, Темза, Сена и Одра

11. Русија је најмоћнија нуклеарна сила на свету.

12. Оружане снаге Русије заузимају друго место, одмах после војске САД, на ранг–листи најмоћнијих армија на свету. Према мишљењу стручњака, високу позицију Русији су обезбедили изузетни тенкови (15.398 комада) и снага Ратне морнарице Русије (више од 200 подморница).

13. Руски научници су први изумели балистичку ракету, космички брод, Земљин сателит, хеликоптер, бомбардер, хидро–авион, минобацач, подморницу са електричним мотором, борбену оклопну машину на гусеницама…

14. У свету има више „калашњикова“ него свих других аутоматских пушака заједно.

15. Совјетски космонаут Јуриј Гагарин био је први човек који је летео у космос.

16. Руски космонаут Генадиј Падалка је у лето 2015. године оборио рекорд по броју дана проведених у свемиру. Он је у пет одвојених летова у свемиру провео укупно 879 дана. Тако је скинуо са трона свог сународника Сергеја Крикаљева, који је у свемиру провео 803 дана, 9 сати и 41 минут.

17. Руски језик је међу пет најзаступљенијих језика на свету.

18. У Русији има најмање 15 затворених, тајних градова. Њих нема на мапама, не постоје саобраћајни знаци за њих и немогуће их је пронаћи.

19. У руском граду Ојмјакону измерена је најнижа температура. Рекорд је забележен 1924. године, када је измерено минус 71,2 степена Целзијусове скале.

20. Сибирска тајга је највећа шума на свету.

21. Планински венац Урал сматра се најстаријим на свету.

22. Русија је примила хришћанство за време кијевског кнеза Владимира Великог 988. године.

23. У 18. веку Руска империја била је трећа по величини империја у историји човечанства.

24. Сваки од владара из династије Романов је оставио иза себе већу територију државе него што ју је добио у наследство.

25. Руски научници су изумели телевизор, хеликоптер, фотографију у боји, али су направили и модел вештачког срца. Руси су први изумели машину за израду фотографија, вентилатор, магнетофон, електрични трамвај (иако пишу да је то учинио Сименс), гусенични трактор, комбајн на угаљ, комбајн за жетву који се сам креће, први двоточкаш бицикл са педалама, прву аутоматску телефонску станицу, персонални компјутер (седам година пре Џобса), електронски микроскоп, телевизор и ТВ пренос, бушилицу за бушење нафте… Први у свету су пресадили плућа и изумели наркозу, гипс и још много тога.

26. У јануару 1820. руска експедиција је открила Антарктик.

Не заборавимо великане

27. Русија је свету дала много генијалних научника, попут Михаила Ломоносова, првог руског просветитеља, Димитрија Мендељејева, творца таблице периодног система елемената, као и Константина Циолковског, оца космонаутике, чије је идеје физички остварио Јуриј Гагарин.

28. Русија заиста има огромну културну баштину. Многи писци и песници спадају у врх светске књижевности: Лав Толстој, Фјодор Достојевски, Максим Горки, Борис Пастернак, Михаил Булгаков, Александар Солжењицин, Антон Чехов, Иван Тургењев, Александар Пушкин, Михаил Љермонтов, Ана Ахматова, Сергеј Јесењин… Прескочен је Гогољ !!!

29. Требало би нагласити да су Петар Чајковски, Александар Бородин, Модест Мусоргски и Николај Римски Корсаков створили руски национални стил класичне музике компонујући симфоније, опере, балете и камерну музику. Такође и Глинка ! Њихову традицију је наставио Сергеј Рахмањинов. Не би требало заборавити ни Игора Старвинског, Дмитрија Шостаковича и многе друге. Прокофјев !!!

30. Када је сликарство у питању, руски реалисти Иван Шишкин, Исак Левитан, Виктор Васњецов и Иља Рјепин нимало не заостају за својим италијанским узорима. А Рубљов?

А режисери нису ни поменути, пре свих – Сергеј Ајзенштајн!