Панчево

Свечано пуштено у рад постројење „Дубока прерада“ у Рафинерији нафте

ВЕЛИКИ ДАН ЗА ПАНЧЕВО И ЗА СРБИЈУ

• Ништа на простору бивше Југославије не може да се мери са овим у Панчеву, рекао је председник Србије Александар Вучић

У Рафинерији нафте Панчево. 18. новембра, свечано је пуштено у рад постројење за дубоку прераду са технологијом одложеног коксовања, пројекат вредан више од 300 милиона евра. Изградњом новог производног комплекса НИС је у сарадњи водећих акционара, руске компаније „Гаспром њефт“ и Републике Србије, наставио са сталном модернизацијом Рафинерије у Панчеву и напорима да се унапреди квалитет радних процеса, производа и услуга.

Свечаном догађају у Рафинерији нафте Панчево присуствовали су Александар Вучић, председник Републике Србије, Александар Боцан Харченко, амбасадор Руске Федерације у Србији, Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка рударства и енеретике Републике Србије, Александар Дјуков, председник Управног одбора „Гаспром њефта“, Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, представници Владе Србије, Александар Стевановић, градоначелник Панчева,  и друге званице.

Пројекат „Дубока прерада“ доноси НИС-у, Републици Србији и њеним грађанима бројне еколошке, пословне и друге користи. Нови комплекс омогућава оптимално искоришћење капацитета Рафинерије нафте у Панчеву и повећање дубине прераде до 99,2 одсто (са 86 одсто у 2017. години) што је у рангу најбољих светских рафинерија по овом показатељу. То ће значити повећану производњу висококвалитетних горива – дизела, бензина и течног нафтног гаса, као и почетак производње нафтног кокса, производа који је до сада увожен у нашу земљу. Такође, биће значајно унапређена заштита животне средине јер престаје производња мазута са високим садржајем сумпора. Са друге стране, НИС ће овим пројектом учврстити позицију лидера на домаћем и појачати конкурентност на регионалном тржишту нафтних деривата. На новом постројењу упослено је 63 новозапослених, док су домаћи извођачи чинили 80 одсто радне снаге ангажоване током изградње комплекса.

Ништа на простору бивше Југославије не може да се мери са овим у Панчеву, рекао је председник Србије Александар Вучић, истичући да је Србија данас добила једну од три најмодерније рафинерије у региону, и ширем од простора бивше Југославије.

Како је рекао, када пећ, која доводи до температуре од 504 степена, ради у пуном капацитету, а једва се чује, значи да нема буке. Уз то, водило се рачуна о заштити животне средине, која је стављена на прво место, па ће бити знатно мање прашине и штетних честица и чак 98 одсто мање количине сумпор-диоксида и сумпорних једињења него што је био случај до сада.

Ново постројење и модернизација Рафинерије важни су, каже, јер ће, између осталог поправити и позицију НИС-а на тржишту. Он је констатовао да је ово велики дан за Србију, али и за даље унапређење односа Србије и Русије и стварања још већег поверења и блискости две земље.

„То није потврда само наших братских односа, у које нико никада није сумњао, већ и заједничке ефикасности, заједничког доброг рада и резултата”, поручио је Вучић.

Председник је истакао да је најважније да ће се сада у Панчеву производити у квалитету евро 5 за 40 одсто више дизела, бензин за два одсто и ТНГ за седам одсто више. То ће давати предност НИС-у на тржишту и доприносити њеном даљем развоју, али и већим уплатама у српски буџет.

„Ово постројење је од великог значаја за целу земљу и показује како као феникса из пепела можете да подигнете оно што је било потпуно уништено 1999. године, захваљујући великим инвестицијама од 330 милиона евра”, рекао је Вучић.

Постројење „Дубока прерада” Рафинерије у Панчеву повећаће дубину прераде нафте до 99 одсто, смањиће загађење и побољшаће позицију Србије и НИС-а на тржишту, рекао је председник Управног одбора „Гаспром њефта” Александар Дјуков.    „Овај пројекат је од велике важности како за Рафинерију Панчево, тако и за целокупну компанију НИС. Пуштање у рад пројекта „Дубока прерада” ће побољшати дубину прераде нафте до 99 одсто, чиме ће стати у ред најквалитетнијих објеката те врсте у читавом свету”, рекао је Дјуков. Додао је да је тај пројекат у складу са еколошким стандардима које прописује Енергетска заједница.

Дјуков је нагласио да се овим пројектом не завршава активан развој НИС-а већ да ће бити настављен у свим областима. Најављује да ће следеће године НИС са „Гаспром енергохолдингом” завршити пројекат Термоелектрана-топлана (ТЕ-ТО) у Панчеву.

„Константан развој компаније НИС још један је пример да Руси и Срби нису само братски народ, већ и добри и ефикасни партнери”, рекао је Дјуков.

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а је изјавио:

„Тренутак у којем смо покренули ово моћно постројење је велики искорак у нову еру нашег рада. Капиталне инвестиције, модернизација и дигитализација су наша стратегија, али и наша реалност која унапређује један од најважнијих сегмената нашег пословања. Дубока прерада није само нова технологија. То је нова позиција у индустрији и на тржишту, нова референца Компаније, то су нови стандарди. Од исте сировине сада добијамо више тржишно вреднијих деривата, производимо кокс који се до сада само увозио и чувамо животну средину. То је велики бенефит за пословање, за наше запослене, за потрошаче и за целу заједницу. Дубока прерада остварује нашу визију да НИС увек буде иновативни лидер, нашу мисију да будемо поуздан партнер држави, заједници и грађанима и наш мото да будућност претварамо у дело“.

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је да Србија и Русија имају безброј грана на којима се темељи њихово партнерство, али је водећа грана тог партнерства енергетски систем.

Амбасадор је истакао да он не зна ни за једну енергетску компанију у региону и Европи која је у садашњим околностима пандемије и у неповољној ситуацији на тржишту наставила развој и завршила најважније пројекте као што је то урадио НИС.

(Фото: Председништво Србије)

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево