РЕЧ ПО РЕЧ... Стеван Лазички и наш новинар у шетњи кроз Дебељачу

Дебељача

Стеван Лазички, председник Савета МЗ Дебељача

СЕЛО СА ЧЕТИРИ ЦРКВЕ

• Све је спремно за почетак реконструкције водоводне мреже
• Богат културно-уметнички живот у селу
• Вашари више нису као што су некад били, али ту је „Гулашијада“, па…
• У плану изградња заобилазнице око Дебељаче

У шетњи кроз Дебељачу, са нашим домаћином, Стеваном Лазичким, председником Савета Месне заједнице Дебељача, разговарали смо, између осталог, и о уређености улица, снабдевању водом, али и о културним манифестацијама, вашарима, по којима је ово село некада било надалеко познато, спорту, удружењеима… Успут смо видели и да ова мултикултурална и мултиконфесионална средина има и четири цркве. Мађарску реформистичку, Српску православну, Римокатоличку и Евангелистичку цркву.

Мађарска хришћанско-реформаторска црква
  • Имамо и доста неасфалтираних улица у селу и то ћемо морати решавати у сарадњи са Општином, у складу са локалним акционим планом развоја. Наравно, желимо то да решимо у наредним годинама, као и друге проблеме као што је реконструкција водоводне мреже у селу. За израду пројекта реконструкције водовода средства су обезбеђена, тако да су ти радови извесни. Иако је вода у селу задовољавајућег квалитета, многи грађани се водом снабдевају са две еко-чесме у селу на којима је вода бољег квалитета и то желимо да променимо – каже наш саговорник и наводи да се ради на завршним фазама изградње пута Дебељача – Опово, који је важан пошто се њиме ствара веза са Београдом, а где је потребно урадити још 2,1 километар пута који чека решавање проблема подземних вода на тој деоници. Лазички додаје и да је план да се уради пројекат изградње обилазнице око Дебељаче како би се саобраћај изместио из села и напомиње да постоје најаве да ће следеће године бити више инвестиција у села, што је добра вест и за МЗ Дебељача.
Српска православна црква

У Дебељачи постоји богат културно-уметнички живот. Посебно је значајан Фестивал мађарских песама, а посебно познато  КУД „Банатско коло“. Лазички подсећа да је ово банатско село познато по својим вашарима чија је традиција дуга, још од доба Аустроугарске монархије која је, на захтев локалних занатлија, и установила та четири вашара годишње у Дебељачи, за свако годишње доба по један. Данас овај вашар није као што је некада био, не траје седам дана, нема толико посетилаца, али план Месне заједнице је да се ова манифестација у наредном периоду поново доведе до свог некадашњег сјаја, да се модернизује, да се допуни адекватним музичким програмом како би привукао што више посетилаца, а тиме омогућио оно што и јесте његов циљ, да побољша све облике сарадње у региону, напомиње наш саговорник.

Римокатоличка црква

Поред тога, Дебељача је последњих година позната и по једној другој манифестацији,  то је „Гулашијада“, такмичење у кувању гулаша, у склопу које се одржава и  карневал за децу. Лазички даље каже да је Дебељача позната  и по резултатима свог спортског друштва Спартак,  фудбалера,  рукометаша,  шахиста,  стонотенисера,  куглаша и каратиста, као  и по Савезној изложби паса ЦАЦ – Дерби, која је ове године одржана по 27. пут, а не треба заборавити ни успешно Ловачко друштво „Зец“.

 

 

ЦРКВЕ

  Дебељача је мултинационално и мултиконфесионално место, а у прилог томе најбоље говори и чињеница да у овом банатском селу постоје чак четири цркве: римокатоличка, православна, реформаторска и евангелистичка.

Евангелистичка црква

Најстарија од њих је реформаторска црква која је, као највећи реформаторски храм у региону, недавно одлуком Владе Републике Србије проглашена за споменик културе. Последњих година су у току радови на реконструкцији овог објекта, који су финансирани од стране хришћанских заједница из Румуније и Мађарске, као и средствима добијеним на конкурсима мађарске владе.

В. Илић