Опово

Шта се каже у писму које је Завод за јавно здравље упутио Општинском кризном штабу

АКО СЕ… МОГУЋЕ ПРОГЛАШЕЊЕ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

• Закључно са последњим даном јула, у општини Опово регистровано је 29 оболелих, од којих су 16 активни случајеви
• Апел др Зорана Тасића, председника општине, који је и сам прошао голготу ковида-19

Завод за јавно здравље Панчево упутио је Општинском кризном штабу обавештење о тренутној епидемиолошкој ситуацији на територији Општине Опово, као и мере за контролу епидемије ковид-19.

Закључно са 31. јулом оболело је укупно 29 грађана, од  којих њих  16 су активни случајеви, који генеришу преваленцију (стопа укупно оболелих унутар једног дана) од 166,5/100.000. Услов за проглашење ванредне ситуације у Општини је преваленција активних случајева изнад 200/100.000 становника у општини са мање од 30.000 становника.

Др Зоран Тасић, председник општине и Општинског штаба за ванредне ситуације, у саопштењу наводи да је у складу са мерама за спречавање, сузбијање и гашење епидемије ковид-19, које је прописала Влада Републике Србије, као и у складу са дописом Завода за јавно здравље Панчево, локална самоуправа на седници Општинског штаба за ванредне ситуације донела осам нових мера. Поред тога Тасић је упутио поруку свим грађанима да поштују прописане мере истичући тежину ове болести на сопственом примеру.

„Оно што је јако важно јесте да грађани схвате озбиљност епидемиолошке ситуације на територији наше општине, јер се наша општина тренутно на основу статистичких података Завода за јавно здравље Панчево налази на самој граници проглашења ванредног стања. С тим у вези молим све грађане да се понашају у складу са мерама и препорукама, како Кризног штаба Владе Републике Србије, тако и са мерама које прописује Завод за јавно здравље. Желим да кажем да сам ову болест и њене последице лично осетио. Ова болест је подмукла, прошао сам кроз један тежак период, не само за мене него и целу моју породицу. Морате да схватите да оно наше размишљање „да неће баш мене или да то није тако страшно“ али верујте ми да је ова болест изузетно опасна и подмукла и да не бира кога ће напасти. Из тог разлога, још једном све грађане молим да ове мере озбиљно схватите и у складу са њима се понашате. Молим вас да будете одговорни и према себи, а и према људима у чијем се окружењу налазите“, поручио је Тасић.

Нове мере Општинског штаба за ванредне ситуације:

• У угоститељским објектима се ограничава број гостију за једним столом на 2, и у затвореном и у отвореном простору;

• Обавезно ношење маски у свим угоститељским објектима у затвореном и на отвореном простору, изузев за време конзумирања хране и пића;

• Обезбеђење средстава за дезинфекцију руку на сваком столу у угоститељским објектима.

• Обавезно ношење маски на пијацама;

• Обавезно ношење маске на радном месту у затвореном простору;

• Обавезно обезбеђење физичке дистанце у Дому за старе „Ружа Јелена“, уз обавезно коришћење ЛЗО од стране запослених, уз забрану посета и изласка за кориснике;

• Кућна изолација благо оболелих и хоспитализација теже оболелих, у складу са стручним мишљењем Дома здравља Опово.

• Забрањује се свака врста окупљања поводом прославе сеоске славе „Мандалина“ у Сефкерину, као и све друге јавне манифестације за време трајања епидемиолошких мера.

Ова одлука  се примењује од 1. августа 2020. године. Надзор над применом ове одлуке вршиће Комунална инспекција Општинске управе Опово.