Бела Црква    

Шта је то по чему је Бела Црква посебно атрактивна туристичка дестинација

ЈЕДНОСТАВНО, ТРЕБА ДОЋИ И ВИДЕТИ

Прошле године, 15. октобра, Бела Црква је откривањем спомен плоче грофу Мерсију, свом оснивачу, прославила 300 година постојања. Међутим подручје ове јужнобанатске општине било је настањено још пре неколико хиљада година, о чему сведоче ископине оруђа и оружја од камена и гвожђа код Орешца, Дупљаје, Банатске Паланке…

Бела Црква је била у саставу војне границе све до њеног расформирања 1872. године, да би већ следеће године био формиран Сенат. Под влашћу Аустрогарске била је све до октобра 1918. године, када је распадом те царевине и завршетком  Великог рата, заједно са осталим војвођанским насељима, припојена Краљевини Србији, а неколико дана касније, и Краљевини СХС.

Али овог пута говорићемо више о томе шта је то што представља особености Беле Цркве у њеној туристичкој понуди и по чему је то ова општина препознатљива на туристичкој мапи Србије.

Оно што Бела Црква има као своју особеност, то су језера, настала експлоатациојом шљунка, то су предивни паркови. фасаде урађене у барокном стилу, то је специфична клима, а због близине Карпата, то су атрактивне манифестације, то су мажореткиње то је…

Од језера најуређеније и напосећеније је Главно језеро, које се налази на улазу у Белу Цркву из правца Ковина, свега 800 метара удаљено од центра града. То је најпосећеније језеро, које својом уређеном шљунковитом плажом, са  скакаоницом, са школом пливања и једрења, сваке године посете бројни гости, они који знају да уживају, у сваком погледу.

По посећености и популарности, после Главног језера следи Врачевгајско, а одмах за њим Шљункарско и Шаранско, посебно за љубитеље пецања.

Врачевгајско језеро се налази у насељу Врачев Гај (име добило по познатом врачу), које је, такође, изузетно опремљено свим потребним реквизитима за угођај посетилаца свих узраста.

Највеће је Шљункарско језеро које се, сем својом величином, истиче и тиме што само оно има своје острво.

Шаранско језеро, само име каже, представља прави рај за риболовце, а одликује се тиме што око њега човек није имао посла са природом, ни у једном ни у другом слислу. Тишина и мир, у нетакнутом природном окружењу, има доста оних који то и те како воле.

Кад су у питању културно-историјске знаменитости и споменици кулуре од великог значаја, у Белој Цркви је то Српска православна црква Св. Петра и Павла  и Српска православна црква Св. Петар и Павле, обе из 18. века, потом, Римокатоличка црква Св. Ане, из 19. века, као и Румунска православна црква и Руска црква – храм Св. Јована Богослова, из 20. века.

Од културних манифестација, најпознатија је она у која се одржава сваке године у јуну, а то је надалеко познати Белоцрквански карневал, са разноврсним и атрактивним програмом, коме шлагворт даје спектакуларна карневалска поворка, а тек мажореткиње… али о њима неком другом приликом.

Поред Белоцркванско карневала, Бела Црква је позната и по Мото скупу, када се на једном месту нађе и до 1000 мотоциклиста из целе Србије, а уз њихове трке, ту су и рок концерти, једно без другог не иде.

Има тога још, али…  и ово је сасвим довољно да посетите Белу Цркву. Што пре. Вратићете  се, убрзо.

С. Батало

Пројекат „Бела Црква јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Бела Црква