Панчево

Европска недеља мобилности од 16. до 22. септембра

ШТА ДА ВАМ КАЖЕМО, КОМБИНУЈТЕ И КРЕНИТЕ!

• Секретаријат за заштиту животне средине ће Европску недељу мобилности и овога пута обележити низом акција и догађаја који имају за циљ афирмацију алтернативних видова превоза: пре свега бицикла, али и јавног превоза, бродова… и, наравно, пешачења

Европска недеља мобилности се, на иницијативу Европске комисије, обележава од 2002. године, од 16. до 22. септембра. Град Панчево се придружио овој европској акцији joш прве године, а 2016. је био Златни учесник овог догађаја који се одржава у више од 2.000 градова Европе и у неколико  градова ван европског континента. Ова манифестација представља кампању за промовисање алтернативних видова превоза, а у циљу што мање емисије отровних издувних гасова.

Тема овогодишње Европске недеље мобилности је „Мултимодалност“ односно вишенаменост, а под слоганом:  Комбинујте и крените! Секретаријат за заштиту животне средине ће Европску недељу мобилности и овога пута обележити низом акција и догађаја који имају за циљ афирмацију алтернативних видова превоза: пре свега бицикла, али и јавног превоза, бродова… и наравно, пешачења.

Пројекат под називом „Европска недеља мобилности у Панчеву“, који је осмислило Удружење грађана „Србија, мој дом“ из Долова – на овогодишњем Конкурсу за суфинансирање пројеката и пројеката-манифестација из области заштите животне средине,  добило је средства у износу од 110.000 динара, а од Секретаријата за заштиту животне средине Градске управе града Панчева. У складу са прихваћеним пројектом-манифестацијом, Секретаријат за заштиту животне средине ће овогодишњу европску еко-манифестацију обележити у сарадњи са Удружењем „Србија, мој дом“.

Првог дана (недеља, 16. септембар 2018), катамараном „Панука“ ће пловити деца из ОШ „Моша Пијаде“ из Иванова, с обзиром да је ова школа победник 4. циклуса еко-акције „Сакупи и уштеди – вреди“.

Сутрадан ће у три основне школе бити постављени бициклофони, тренажни бицикли који су пре две године преуређени тако да се окретањем педала могу допунити мобилни уређаји. Овај пројекат је дело професора и ученика Машинске школе „Панчево“, а на предлог Секретаријата за заштиту животне средине ГУ града  Панчева.

У уторак, 18. септембра, биће одржане радионице за децу основношколског узраста под називом ,,Мали, а еко и безбедан“, такође у ОШ „Моше Пијаде“ у Иванову. На радионицама ће се ученици ближе упознати са појмовима: екологија, заштита животне средине, врстама возила јавног превоза, безбедног  коришћења бицикала и основним правилима саобраћаја за бициклисте. За ученике од 1. до 4. разреда ће бити организован ликовни конкурс, док ће за њихове старије другаре од 5. до 8. разреда бити организован литерарни конкурс. Три првопласирана ученика у једној и другој категорији ће бити награђена.

Предавање на овогодишњу тему Европске недеље мобилности ,,Мултимодалност“ биће организовано у среду, 19. септембра, у Техничкој школи ,,23 мај“ у Панчеву. Предавање подразумева презентацију у виду слајдова и видео снимака како би се средњошколци ближе упознали са свим еколошким превозним средствима и начинима коришћења и комбиновања како би се до жељене дестинације дошло на еколошки начин.

Трибина под називом ,,Одржива мобилност – мисли данас за боље сутра“ предвиђена је за четвртак, 20. септембара, а одржаће се од 10,30 до 12,30 часова у Малој сали Градске управе града Панчева.

Ова предавања отвориће Весна Петковић Боровница, заменица секретарке Секретаријата за заштиту животне средине, а након ње ће испред суорганизатора – Удружења „Србија, мој дом“ говорити Дејан Радивојев координатор манифестације.

Прво предавање под називом Одржива урбана мобилност одржаће Владимир Ђорић, доцент на Саобраћајном факултету у Београду који ће направити увод у одрживу урбану мобилност и представити појам одрживе мобилности и других појмова у овој области како би сви присутни боље разумели предстојећа предавања.

Клара Даниловић, саветница за урбанизам, становање и изградњу у удружењу Стална конференција градова и општина одржаће предавање под називом Почеци планирања одрживе урбане мобилности у Србији.

Након овог предавања присутнима ће се обратити мастер инжењер саобраћаја Дејан Радивојев, докторант на Факултету техничких наука у Новом Саду који ће одржати предавање на овогодишњу тему Европске недеље мобилности ,,Мултимодалност“ и представити све могуће комбинације алтернативних начина превоза. Основни циљ овог предавања је показати како до жељеног одредишта доћи коришћењем алтернативних видова превоза, а не путничким аутомобилом.

    Шта је паметан град и примере паметних и одрживих градова приказаће Ана Митић Радуловић, лиценцирани архитекта и планер испред ЦЕУС-а (струковно удружење архитеката и планера посвећених мултидисциплинарном истраживању, иновацијама и развоју).

    Car:go-иновативност на делу је тема наредног предавања коју ће одржати представници стартапа Car:go. Они ће представити свој пројекат и представити какве су проблем до сада имали као и своје планове у будућности.

Удружење паркиралишта Србије тренутно спроводи пројекат ,,Аутомобил паркирај, околину сачувај“. Они ће представити свој пројекат и осврнути се на то колико нам је важно да сачувамо животну средину и да аутомобил користимо искључиво у случају нужде.

У петак, 21. септембра, биће организован полигон за бициклисте, намењен деци основношколског узраста. Ова радионица под називом ,,Бициклиста и здрав – то је права ствар“ треба да истакне бицикл као превозно средство за кретање по граду и да истовремено забави децу учеснике који ће полигон прелазити савлађујући различите препреке на полигону, на платоу испред Градске управе, од 16 до 18 сати.

И најзад, у суботу, 22. септембра, када се обележава Дан без аутомобила, осим што ће наши суграђани подржати ову акцију тако што ће на посао или у шпколу ићи градским превозом, бициклом или пешице, традиционално ће на три места у граду бициклистима бити дељена светлосна сигнализација за бицикле, а у   сарадњи са Агенцијом за саобраћај града Панчева. Суграђани ће накнадно бити обавештени о местима на којима ће бити постављени пунктови.

Секретаријат за заштиту животне средине ГУ града Панчева, Агенција за саобраћај града Панчева и Удружење грађана „Србија, мој дом“, захваљују свима који ће подржати Европску недељу мобилности, не само коришћењем алтернативних видова превоза, већ и својим присуством на побројаним догађајима.


Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао

Град Панчево