Знакови поред пута

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА СВЕТОГ САВЕ У МРАМОРКУ

• Цркву су заједно подигли Срби и Румуни, који су живели у црквеној заједници до 1873. године, када су се разделили

Црква је грађена две године, 1859. и 1860. године, Подигли су је заједно Срби и Румуни, који су живели у црквеној заједници до 1873. године, када су се разделили. Тада су Срби уговором откупили цркву. Посвећена је највећем српском светитељу Светом Сави, који је рођен као Растко Немањић, најмлађи син великог жупана Стефана Немање. Био је српски принц, монах у Хиландару, игуман манастира Студенице, књижевник, дипломата и први архиепископ аутокефалне Српске православне цркве.

То је једнобродна грађевина са две певнице у нишама, на југу и северу, и полукружном апсидом на источној страни. Зидана је масивно од опеке са дрвеном кровном констукцијом. Кров је двоводни, покривен бибер црепом. Западна фасада је са четири пиластра и тимпаноном, који се простире целом ширином фасаде.

Изнад централно постављених улазних врата  налази се лучно засведен простор, док се на бочним странама налазе нише величине прозора. Овом фасадом доминира звоник са лименом капом, рађен у барокном стилу. На све четири стране звоника налазе се прозори, а на западној страни, изнад прозора налази се сат. Бочна фасада је хоризонтално издељена плитким пиластрима између којих се налазе прозори. Прозори на апсиди и бочним зидовима лучно су засведени. Иконе на иконостасу су рад непознатих сликара из друге половине 19. века.

(Према: Културно наслеђе Баната – европско наслеђе)

Пројекат „Знакови поред пута“  суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у подржаном медијсском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.