У ДАЉИ РАЗВОЈ... Срђан Николић

Наш саговорник

Срђан Николић, в.д. директора Туристичке организације Панчева

ПАНЧЕВО ЈЕ СВЕ ВИШЕ И ГРАД ТУРИЗМА

• Туристичка понуда Панчева је све богатија, како захваљујући раду и залагању Туристичке организације града Панчева, тако и активностима свих других субјеката а које утичу на проширење и обогаћивање туристичке понуде града

Панчево је град који има развијену туристичку понуду током целе године, тако да летња сезона није од пресудног значаја за туризам Панчева, оцењује Срђан Николић, који је недавно, после више од три године проведених на челу панчевачког Дома омладине, преузео одговорност за рад Туристичке организације Панчева.

У разговору за Старт 013 нови директор ТОП-а објашњава да је, из године у годину, туристичка понуда Панчева све богатија захваљујући раду Туристичке организације града Панчева, али и активностима бројних других субјеката и фактора који утичу на проширење и обогаћивање туристичке понуде. попут отварања нових хотела, ресторана, увођења нових туристичких производа, рута
– Панчево није одувек имало туристичку понуду каква је данас. Последњих година се доста радило на њеном обогаћивању, а тренутно је у току уређење Тамишког кеја, који ће са својим садржајем постати још атрактивнија локација. У Панчево се може доћи из разних праваца, разним превозним средствима и онај ко дође у било ком правцу да крене његова посета нашем граду биће садржајна. А оно по чему је Панчево препознатљиво током сваке летње сезоне јесте вожње градским катамараном “Панука”, који је пловио својом редовном рутом и током целог овог лета, готово сваког радног дана и викендом. Вожње су биле организоване не само за туристе и посетиоце града Панчева, већ и за специјализоване групе, панчевачка удружења, као и за ђаке основних и средњих школа, па су самим тим имале и едукативни карактер – каже Николић о туристичкој понуди Панчева данас и наглашава да се Туристичка организација града Панчева током целе године бавила унапређењем и промоцијом града Панчева на бројне начине.

Прикупљањем и обједињавањем различитих информација о туристичкој понуди града ТОП је обезбедила информативно пропагандни материјал у виду штампаних публикација којим су се промовисале туристичке вредности града Панчева. Промотивни материјал је превенствено дистрибуиран у инфо центру Туристичке организације града Панчева туристима и заинтересованим посетиоцима који су желели да се поближе упознају са понудом града, као и током учешћа на различитим домаћим и међународним сајмовима туризма, манифестацијама, културним дешавањима и скуповима намењеним промоцији туризма.

– Континуираном сарадњом са Туристичком организацијом Војводине, Туристичком организацијом Србије и другим туристичким организацијама на нивоу градова, Панчево се као туристички град представило не само на локалном и регионалном нивоу већ и на међународном туристичком тржишту. А град Панчево има доста тога да понуди. Поред бројних објеката културноисторијског и индустријског наслеђа, који су незаобилазни приликом посете Панчеву, у понуди су и многе интересантне туре и обиласци града намењени туристичким групама, али и индивидуалним посетиоцима. Таква је “Вајфертова рута” која је осмишљена тако да туриста сам обилази места значајна за живот и рад Ђорђа Вајферта.

Туристи радо обилазе и тзв. “Филмску руту” кроз коју се Панчево представља као амбијент у коме је снимаљено преко 150 домаћих и страних филмова и серија – наводи наш саговорник и додаје да су у понуди и обиласци Народног музеја Панчева, Музеја железнице, Музеја старовременских мотоцикала и Музеја неолита у Старчеву. Туристичку понуду Панчева чини и преко 100 манифестација које се одржавају током целе године а међу којима су и “Дани Вајферта”, највећа и најпосећенија градска манифестација коју организује ТОП, током које Панчево посети више хиљада људи. Поред вожње градским катамараном, за љубитеље активног туризма ту је и Народна башта са стазама за шетњу и трчање, затим парк Барутана где је могуће спортско пењање по вештачкој стени, вожња скејтова и бициклова...

УЗ ДАРОВЕ ПРИРОДЕ… и катамаран „Панука“ за комплетан доживљај

– Не заборавимо да обавезно подсетимо да је Панчево на Еуровело рути. По Тамишу је могућа вожња кануима. Ту су и разне пешачке туре по Градској шуми, а недалеко је и неколико познатих резервата природе: Ивановачка ада, Поњавица и Делиблатска пешчара тзв Европска Сахара – највећа пешчара у Европи, где се могу наћи бројне ендемске биљне и животињске врсте. Сви они заједно чине Панчево сјајним местом за све љубитеље природе и рекреативце. Оно по чему се Панчево издваја од осталих градова у Војводини јесте управо та природна лепота која омогућава развој туризма у сваком смислу, и на тај начин привлачи туристе из свих крајева Србије, и шире. Дакле, Панчево данас има веома широку туристичку понуду, за туристе са различитим интересовањима, за разлику од ранијих времена када је Панчево било окарактерисано само као индустријски град и место за развој искључиво конгресног туризма, где су посетиоци долазили на један или евентуално два дана. То више није случај, а то потврђују и статистички подаци који сведоче о порасту броја ноћења туриста – оцењује Николић и наглашава да се све активности и планови ТОП–а спроводе у складу са Стратегијским маркетинг планом, као и плановима и програмима Туристичке организације Србије.

Када је реч о даљем развоју туризма и туристичке понуде Панчева, Николић наводи да ће акценат бити стављен на даљи развој наутичког туризма, на развој туристичке понуде насељених места и на њихово умрежавање, али и да ће се упоредо развијати и остали видови туризма, попут манифестационог и рецептивног туризма, као и укључивање и повезивање са одговарајућим информационим системима на републичком, регионалном и међународном нивоу, каже о плановима ТОП-а Срђан Николић, в.д. директора.

(Старт 013)