САМА ПРОТИВ... Славица Бошков увек у друштву најбољих

Жене које…

Баваништанка Славица Бошков, жена која побеђује мушкарце у спремању рибље чорбе

КАД СЛАВИЦА ЗАКУВА ЧОРБУ, ОНУ РИБЉУ…

• Треће место у Гају и друго место у Баваништу у спремању рибље чорбе, резултати су Славице Бошков, која, сама или у друштву супруга Ивана, већ две деценије учествује на бројним такмичењима, освајајућу углавном једно од прва три места

На познатом “Гајачком котлићу”, одржаном 19. августа, а поводом Великогоспојинских дана, у конкуренцији од скоро 170 такмичара, треће место у кувању рибље чорбе освојила је Славица Бошков из Баваништа, којој је ово признање само једно међу бројним наградама које је током двадесет година освојила, сама или у друштву свога мужа Ивана. После Гаја, одржано је и такмичење у кувању рибље чорбе и у Баваништу, где је она освојила друго место, што је био и повод да са Славицом поразговарамо о овом њеном хобију.

Како нам је рекла, у ову причу ју је “увукао” њен супруг Иван, који је као члан риболовачког друштва пре двадесетак година почео да иде на такмичења у кувању рибље чорбе, у чему му се убрзо прикључила и она, тако је настао овај дуо који је од тада успео да освоји преко стотину пехара, узимајући углавном једно од прва три места на различитим такмичењима, од Баваништа, Гаја, Панчева, Банатског Брестовца, Николинаца, Уљме и Плочица, па све до Костолца, где редовно њих двоје одлазе на такмичање.

– Поред супруга и ја сам почела да путујем са њим и да се такмичим у спремању различитих специјалитета. Поред рибље чорбе, спремамо и гулаш, а ја и зимницу, ситне колаче, кифлице, све што треба. Оно што ме мотивише јесте само такмичење, да другима покажем све оно шта умем, али морам признати да ми је и сама храна велики мотивација – кроз смех каже наша саговорница и додаје да често учествује у такмичењима и спремању других специјалитета са женама из удружења жена из Баваништа.

Када је реч о плановима, Славица каже да је овогодишња сезона при крају али да ће и следеће године свакако учествовати на свим такмичењима на које може стићи, сама или у друштву супруга.

Иначе, такмичање у кувању рибље чорбе, одржаном 26, августа, организовао је Иван Бошков, у сарадњи са Месном заједницом Баваниште и то је, како нам је рекла његова супруга Славица, сада већ традиционално такмичање, на којем је ове године учествовало 44 такмичара, међу којима је Славица Бошков, која је освојила друго место. Поред тога, на Малу Госпојину, у Баваништу је било организовано и такмичање у спремању пасуља, што полако постаје традиција овог банатског места.

(Старт 013)