ПРВА... која спаја два насељена места и која ће имати соларно осветљење

Опово

Соларни панели за бициклистичку стазу Опово – Баранда

ПИОНИРСКИ ЕКОЛОШКИ ПОДУХВАТ

• Укупна вредност пројекта износи 1,2 милиона динара, а осим пешачко –бициклистилке стазе, пројектом је предвиђено и осветљење гробља

Председник Општине Опово Милош Марков потписао је у четвртак, 17. јуна, уговор о изради пројектно техничке документације за соларно осветљење пешачко – бициклистичке стазе Опово – Баранда,  прве и, за сада, једине бициклистичке стазе у јужном Банату која спаја два насељена места.

Укупна вредност пројекта, са ПДВ-ом, износи  1,2 милиона динара. У финнсирању пројекта, Покрајински секретаријат учествује са 85 одсто потребних средстава, док ће преосталих 15 одсто бити обезбеђено из општинског буџета.

„Ми смо потписали уговор са пројектантом да у року од 120 дана добијемо пројектно – техничку документацију, која ће подразумевати соларну расвету без икаквих каблова и бити потпуно самоодржива. То је један иновативни метод са којим желимо да будемо међу првим општинама с обзиром да је акценат на екологији, очувању животне средине и увођењу нових енергетско ефикасних стандарда, тако да желимо да овде будемо пионири у том смислу. Осим пешачко – бициклистичке стазе, пројектно – техничка документација ће обухватити и гробља, која ћемо такође осветлити соларним панелима“, изјавио је Милош Марков за Глас Опова, након потписивања уговора са пројектантом овог пионирског подухвата.

Иначе, прва бициклистичка стаза на свету осветљења соларним панелима урађена је у Холандији (где друго!) 2014. године.

(Фото: Глас Опова)

Пројекат „Општина Опово – будућност која се огледа у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Опово.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.