ВИШЕ ОД ДРУЖЕЊА... Актив у једној од бројних туристичких акција

Представљамо…

Снежана Цветковић, председница Актива жена Прве месне заједнице Ковин

УВЕК НА МЕСТИМА ГДЕ ЗРАЧИ ЖИВОТ  И ГДЕ ТИ ЗРАЦИ ОПСТАЈУ

• Једно од најстаријих удружења жена у јужном Банату током године учествује на бројним манифестацијама, за шта је потребно много труда и времена, али ту је увек присутна подршка локалне самоуправе

Актив жена Прве месне заједнице Ковин је једно од најстаријих удружења жена на територији јужног Баната, основано је по ослобађању овог места у Другом светском рату, између 22. и 24. октобра 1944. године. Како нам је рекла Снежана Цветковић, председница, Актив се бави хуманитарним радом, као и очувањем, неговањем традиција наше земље и другим сличним активностима, све то уз сарадњу и дружење са другим активима, удружењима и људима добре воље.

ВАЖНА ЈЕ ВОЉА… Снежана Цветковић

– Током јануара организујемо, сада већ традиционално ломљење божићне чеснице на градском тргу, испред Дома културе у Ковину, које се одржава у подне на овај празник, уз жито, колаче, кувану ракију и бомбоне којима служимо присутне, У чесници се налази златник који дарује Општина Ковин и најсрећнији смо ако тај златник пронађе неко од деце која се сваке године окупљају у великом броју на овој нашој манифестацији – каже наша саговорница о првим активностима које Актив организује током године. Како она даље каже, фебруара се обично посећује Сајам туризма у Београду на којем се чланице Актива представљају својим колачима и традиционалнм храном које деле посетиоцима, у чему им помаже Туристичка организација општине Ковин.

Март је резервисан за Лазареве погаче, које се праве поводом Лазареве суботе, односно Врбице, када чланице овог удружења, верницима из литија и српске и румунске цркве, деле бомбоне и погаче.

УЧИТЕЉИЦА ЂЕКА
Пре Снежане Цветковић, прва дама Актива била је Ђурђевка Божанић, познатија као учитељица Ђека, која је дуго година својим изузетним идејама и активностима обележила рад овог удружења, јер је практично све садржаје бројних манифестација и збивања она осмислила. Сада је, с разлогом, почасна председница Актива жена Прве МЗ Ковин.

– Јуна учествујемо на манифестацији “Стари Лала”, на којој се представљамо нашим ручним редовима, куваним јелима и колачима. На исти начин, уз ручне радове и колаче, наше чланице учествују и на обележавању 26. јула, славе Општине Ковин.

Септембра већ редовно посећујемо “Штрудлијаду” у Долову, када месимо штрудле, уређујемо штанд Актива, а понекад успевамо да освојимо и понеку награду – додаје председница овог удружења и напомиње да је тада, 30. септембра, и слава Актива жена Прве месне заједнице Ковин, на Дан Св. Софије и кћери јој Вере, Наде и Љубе.

Почетком октобра, Актив организује своју највећу манифестацију, “Банатски фруштук”, када чланице удружења спремају пуно јела традиционалне кухиње и колаче које деле како грађанима Ковина тако и гостима ове општине који се 4. октобра нађу у Ковину.

– То је и Дан општине Ковин и тада, на тој нашој манифестацији, придружују нам се и друга удружења жена из готово свих села наше општине. Током октобра обележавамо и Дечју недељу“, током које се дружимо са првацима ОШ “Ђура Јакшић”, а како се октобар обележава и као месец старих, тада се увек трудимо да посетимо наше старе чланице, које не заборављамо – напомиње прва дама овог удружења жена када говори о његовим активностима, а даље каже да је децембар посвећен деци са посебним потребама, током којег се чланице овог удружења друже са таквом децом и, оно што њима посебно значи, том приликом, како доликује, организују и поделу новогодишњих пакетића.

Председница Цветковић додаје да, поред свих ових активности, Актив успева да током године организује и излете за своје чланице. Како каже, за све то је потребно имати много воље и времена, али и труда и новца.

– Као чланице Актива улажемо много воље, труда, времена и средстава у рад удружења а за све оно што не успемо саме обезбедити, увек можемо ралунати на подршку од стране Општине Ковин и на томе смо им посебно захвалне – закључује на крају разговора Снежана Цветковић, председница Актива жена Прве месне заједнице Ковин.

(Старт 013)