ПРОЈЕКТИ СПРЕМНИ... Славко Јовановски

Месне заједнице Града Панчева

Славко Јовановски, председник Скупштине Месне заједнице Глогоњ

НАЈВАЖНИЈЕ ДА ЈЕ СТИГЛА ВОДА

• После више година, Глогоњ је добио исправну воду за пиће, а ”Скела” ново рухо
• Много се тога урадило, а МЗ већ има спремне пројекте за наредне године

– Најважнија добра вест за Глогоњ је то да смо почетком ове године повезани на градску водоводну мрежу тако да више немамо проблема са снабдевањем пијаћом водом.  Иначе, одлуком покрајинске санитарне инспекције вода у Глогоњу је 2015. године била је проглашена неисправном за пиће тако да смо сада тај велики проблем решили. Поред тога, тиме је решен и вишедеценијски проблем са неравномерним притиском у мрежи што је имало за последицу да је годинама један део села, посебно у вечерњим сатима када је повећана потрошња, уопште није добијао воду – објашњава за Старт 013 председник Скупштине МЗ Глогоњ Славко Јовановски. Он додаје да Глогоњ, као и сва друга околна места, има уобичајне ситније комуналне проблеме, попут паса луталица или дивљих депонија које, како каже, веома брзо и успешно решава ЈКП ”Глогоњ”, са којим МЗ има одличну сарадњу. То предузеће веома добро води рачуна о јавним и зеленим површинама у овом месту, на чему су често ангажовани и људи преко конкурса за јавне радове. Тако је недавно уређено и традиционално излетиште Глогоњаца, популарна “Скела”, где је уређено игралиште, а постављен је и сеник, као и табла која посетиоце подсећа да су на том месту снимани поједини кадрови култног филма “Ко то тамо пева”.

Зграда Месне заједнице Глогоњ

– У центру села поставили смо тротоаре са чиме ћемо и следећих година наставити. Што се тога тиче, урадили смо онолико колико смо имали средстава. Што се тиче капиталних инвестиција, чекамо да Град Панчево потпише уговор о приватно-јавном партнерству чиме би се створиле могућности за асфалтирање улица у селу. Глогоњ има тај хендикеп да већи део улица није асфалтиран,  већ да су под калдрмом, што свима нама представља велики проблем. Као неко прелазно решење, у неким улицама смо поставили стругани асфалт, попут Тамишке и Улице 4. октобра где су ти радови обављени претходних месеци – наводи наш саговорник оно што је у Глогоњу урађено током ове године. Асфалтирање улица и наставак радова на изградњи канализације, пројекта који је МЗ започела још 2006. године, а за који су се сада, изградњом Потамишког колектора отвориле могућности, биће пројекти на којима ће Скупштина МЗ Глогоњ инсистирати у будућности као и на наставку радова на замени азбестних цеви у водоводној мрежи у селу.

– Тренутно чекамо технички пријем капеле како би се она могла пустити у рад. То је пројекат којим руководи градска власт, тако да ту пратимо њихову динамику. Очекујемо још и радове на покривању пијаце, што је пројекат који већ дуже време чека на реализацију. А, после пет година, и наш Дом културе је летос добио употребну дозволу тако да чекамо да се заврши кречење објеката како би се уселили у нове просторије – каже Јовановски и као један од најважнијих проблема са којима се суочава Глогоњ и његови житељи наводи недостатак неког затвореног простора. Он каже да је постојећа фискултурна сала неусловна, а и малих је димензија тако да очекује да се нађе начин да Глогоњ добије бетон халу или неки сличан објекат где би се могле одржавати настава физичког, али и друге ваннаставне активности.

Поред Јабуке, и Глогоњ је добио средства од Покрајине за изградњу атарских путева тако да је недавно завршен један атарски пут дужине два и по километара. Поред тога, ШГ „Банат“ је изградило један шумски пут, такође дужине од два и по километара. Доста тога је урађено, оцењује Јовановски и напомиње да МЗ на чијем је он челу има спремне пројекте тако да радови зависе само од обезбеђења потребних средстава. А када је реч о друштвеном животу, Месна заједница организује многе активности, попут традиционалне Летње лиге у малом фудбалу, у чијем је овогодишњем издању учествовало чак 17 екипа, од којих је већина из других места и градова.

Храм Светих апостола Петра и Павла

– Око слава, Петровдана који прославља МЗ и Кирваја, црквене славе, увек организујемо богат културно-уметнички програм. Сваке године за новогодишње празнике набављамо пакетиће за око 200 деце а организујемо им и пригодну представу са Деда Мразом, наравно – каже за крај Славко Јовановски, председник Скупштине МЗ Глогоњ.

(Старт 013)

 

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево