БРИГА О НАСТАРИЈИМА, АЛИ И О... зграда Скупштине општине Ковин (Фото: Сиб)

Ковин

Седма седница Скупштине општине Ковин, прва у 2021. години

ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ СА МАЛИМ ПРИМАЊИМА, КАО И ЗА…

• Пензионери са најнижим пензијама имаће убудуће бесплатан међумесни саобраћај, а Општина Ковин плаћаће и целокупне трошкове превоза за све ученике средњих школа на територији Општине
• Троје Палминих одборника прешло у напредњаке

Одборници Скупштине општине Ковин састали су се 2. марта по први пу  у овој години, а седми пут од конституисања новог скупштинског сазива.

Најважније две одлуке  свакако су оне које се тичу пензионера са најнижим примањима, као и ученика свих средњих школа са територије општине Ковин.

Кад одлуке ступе на снагу, а то је за неколико дана, сви пензионери који примају најнижу пензију по прописима о пензијско-инвалидском осигурању, имаће бесплатан превоз на територији општине Ковин у међумесном саобрађају.

Друга одлука тиче се средњшколаца, којима  ће од септембра, дакле од почетка школске 2021/22, Општина Ковин плаћати трошкове превоза за све оне чије је  пребивалиште на територији општине Ковин, и то  у висини 100% од цене месечне карте,  од места становања до школе.

На почетку заседања, председник Скупштине општине  Зоран Брадањи обавестио је присутне да су одборници Марина Милош, Немања Вујасиновић и Дарко Баковић, чланови Јединствене Србије (изабрани са листе „Ивица Дачић -Социјалистичка партија Србије (СПС)– Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма“) приступили Одборничкој групи “Српска напредна странка Александар Вучић – За нашу децу“, која сада има 39 одборника. Преосталих шест одборника чине Одборничку групу „Социјалиста“

Скупштина је на почетку усвојила сопствени Програм рада за 2021. годину, затим донела Одлуку о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије Завршног рачуна буџета општине Ковин за 2020. годину и усвојила Извештај о извршењу буџета Општине Ковин за 2020. годину.

Одборници су донели и први ребаланс овогодишњег буџета: Одлуку о измени Одлуке о буџету општине Ковин за 2021. годину и закључак о измени и допуни Закључка о финансирању рада установа јавних служби из буџета општине Ковин у 2021. години. Укупни приходи и примања буџета општине Ковин (и расходи и издаци) сада се планирају у износу од 1.393.908.535 динара. Како се наводи у образложењу „разлог за доношење Одлуке о измени и допуни Одлуке о буџету општине Ковин за 2021. годину садржан је у потреби да се средства планирана за изградњу базена -2 фаза, другачије планирају. Уговором са Управом за капитална улагања АПВ о суфинансирању пројекта «Изградња објекта градског купалишта у Ковину- 2 фаза» обезбеђено је додатних 50 милиона динара. Са средствима општине од 102,5 милиона динара и планираним средствима у наредној години од 78 милиона динара ствара се услов за спровођење вишегодишње набавке на 230,5 милиона динара, што је довољно за завршетак ове фазе. За инфраструктурно  опремање-довођење јавних дистрибутивних мрежа до објекта базена у Ковину планирано је још 30 милиона динара. Поред тога, постоји потреба да се што пре распореде средства добијена претходне године за куповину и адаптацију производне хале «Беко». У претходној години добијено је укупно 93 милиона, а утрошен је део, односно 47,5 милиона за куповину хале. Остатак средстава се распоређује из суфицита овом Одлуком. Такође, утврђен је предлог одлуке о правима у социјалној заштити који предвиђа бесплатан превоз за поједине категорије пензионера од марта и све ученике средњих школа од септембра 2021. године, што није било предвиђено Одлуком о буџету општине Ковин за 2021. годину.

Донето је решење о давању сагласности на Прву измену Финансијског плана Туристичке организације општине Ковин за 2021. годину, а усвојене су и  информације о степену усклађености планираних и реализованих активности ЈП „Ковински комуналац“ Ковин и ЈП„Ковин гас“ Ковин, за период од 01.01.2020. године до 31.12.2020. године.

Скупштина општине донела је низ других одлука из разних области које покрива локална самоуправа општине, међу којима је једна од важнијих распуштање Савета МЗ Мраморак. Функцију повереника, до избора новог савета, обављаће Александар Паулица.

Скупштина општине донела је Одлуку о измени Одлуке о месним заједницама на територији општине Ковин. Суштинске измене односе се на број грађана који предлажу кандидата за члана савета МЗ – убудуће ће то бити најмање 30 грађана са пребивалиштем на подручју те месне заједнице (осим за МЗ мало Баваниште где остаје да кандидата предлаже најмање 10 грађана).Такође, редослед кандидата на изборној листи биће утврђен према редоследу њиховог проглашавања.

(Према: Општински сајт)