Представљамо…

Савет Месне заједнице Горњи град

ПЕРФЕКТНА САРАДЊА СА ГРАДСКИМ ВЛАСТИМА

· У последњих пар година асфалтирано је 13 улица, тренутно се ради на реконструкцији Улице Бранка Радичевића, а за наредни период планирана је и потпуна реконструкција једне од најважнијих градских саобраћајница, Улице Димитрија Туцовића – истиче Бранислав Глигорић, председник Савета Месне заједнице

У претходном периоду, на територији Месне заједнице Горњи град у Панчеву доста улица је асфалтирано, а очекује се почетак радова и на реконструкцији Улице Димитрија Туцовића, што овај до града очекује дуго времена. План је да до 2025. године све улице у насељу Маргита добију асфалт, каже Бранислав Глигорић, председник Савета Месне заједнице Горњи град (Извињавамо се г. Глигорићу и читаоцима због погрешно написаног презимена у штампаном издању Старта 013).

– Последњих пар година доста тога је урађено што се тиче наше месне заједнице. Чак 13 улица је асфалтирано, док смо у насељу Скробара, које нема ништа од инфраструктуре и које тек очекују радове, улице насуте ризлом, што је опет боље него што је до сада било. Што се тиче насеља Караула, асфалтиране су Летња, Цветна, Западна и Рибарска улица, што практично представља цело насеље. Захваљујем грађанима овог насеља на стрпљењу, пошто су дуго чекали да почнемо решавати ове проблеме. Кад је реч о Маргити, ту смо највише урадили, асфалтиран је део Улице Уроша Предића, Јове Максина, Танаска Рајића, Синђелићева, Стевице Јовановића, Иве Курјчког, део Улице Светозара Шемића а коначно је, после година чекања, постављен и завршни слој асфалта на свих пет улица у насељу Косовских јунака – набраја Глигорић оно што је до сада урађено кад је у питању уређење улица и наглашава да су у току радови на реконструкцији Улице Бранка Радичевића, што ће ускоро бити и завршено.

Поред тога, како наш саговорник каже, уређено је и игралиште у Улици Светог Саве што је, по његовој оцени, био пун погодак, пошто на њему у свако доба дана има деце, без обзира на временске прилике. План је да до 2025. године буду завршене све улице у Маргити, додаје он и наглашава да тек предстоје радови на уређењу Улице Патријарха Чарнојевића, као и на рехабилитацији коловоза у једном делу Карађорђеве улице.

– За следећу годину у плану нам је уређење улица у насељу Караула“, као и почетак радова на потпуној реконструкцији Улице Димитрија Туцовића, од хотела Тамиш до Јабучког пута. Ту смо чекали завршетак радова на Потамишком колектору, а после нас је мало омела и ситуација са пандемијом короне, али важно је да ће ти радови ускоро почети што овај део града већ дуго чека. У склопу тих радова ће се радити и део Улице Уроша Предића што, по плановима подразумева и изградњу 48 паркинг места код Преображенске цркве – додаје први човек Горњег града и додаје да ће приоритет бити и уређење Улице Марка Кулића у којој, због недостатка атмосферске канализације, после великих падавина увек има воде како на улици тако и у објектима што је, како он каже, проблем који ће се морати решавати.

Глигорић наводи да се, после свих ових радова, грађани све мање јављају Месној заједници са проблемима јер је до сада било доста жалби на прашину, буку, нехигијену а чега је све мање после уређења улица у овом делу града. Ипак, грађани и даље долазе у своју Месну заједницу и пријављују своје проблеме, али су то сада захтеви за заменом светиљки или за орезивањем грана по насељу.

– Људи су задовољни оним што је урађено и и даље са њима имамо одличну комуникацију и наша врата су им увек отворена. Морам рећи да нам сада долазе и они грађани чије улице нису уређене и захтевају да се и оне заврше, што јесте нормално. Такође, имамо одличну сарадњу и са бројним удружењима која су активна код нас, у просторијама МЗ – каже председник Савета и додаје да са тих 11 удружења МЗ заједно ради на организацији манифестација, попут обележавања Бадње вечери, Богојављења и пливања за Часни крст, Васкрса, као и Преображења, славе насеља Маргита и разних меморијлних и других спортских турнира. Он подсећа и да је већи део зграде МЗ Горњи град уступљен ПУ “Дечија радост” где је данас смештен вртић “Црвенкапа” чиме је омогућено да око стотину деце да имају своје место у вртићу.

Кад је реч о проблемима ове Месне заједнице, нису различити од других месних заједница у граду, ту су увек невласнички пси као и две дивље депоније које је јављају у Улици Димитрија Туцовића. – Ту је највећи проблем односа неких грађана према животној средини, пошто смеће бацају на тим местима иако она нису за то предвиђена. Захвалан сам ЈКП “Хигијена” која те две депоније одржава сваког дана и смеће односи, али сам сигуран да то некако морамо променити и те грађане натерати да се не понашају тако неодговорно. Тад смо већ код хигијене, морам рећи да смо као МЗ а у сарадњи са ЈКП “Хигијеном” успели да за око 300 домаћинстава обезбедимо по два контејнера, један за комунални отпад, а други за рециклажу и грађани су се показали као веома одговоран партнер у свему томе. Наравно, имамо перфектну сарадњу са градским властима и градским јавно-комуналним предузећима а овај пример то добро илуструје – каже за Старт 013 Бранислав Глигорић, председник Савета Месне заједнице Горњи град.

                                                                                                                                    (Старт 013)