ПОСЛА УВЕК ИМА... Сава Стефанов

Бела Црква

Сава Стефанов, директор ЈП “Белоцркванска језера”  Бела Црква

ПРИРОДУ САЧУВАТИ, ГОСТИМА УГОДИТИ

• Белоцркванска језера су велики туристички потенцијал, у прилог чему говори и чињеница да је током тек завршене сезоне било преко 11 хиљада ноћења

Белоцркванска језера данас представљају основу туристичког потенцијала Беле Цркве, јужнобанатске општине, која се после процеса економске транзиције нашла у не баш завидној ситуацији. О језерима и њиховом одржавању, гостима који током лета долазе у Белу Цркву, разговарамо са Савом Стефановим, директором ЈП “Белоцркванска језера”  Бела Црква.

Данас на територији белоцркванске општине има више од двадесет језера, каже наш саговорник и подсећа нас да су сва она настала ископавањем шљунка на којем лежи цела ова јужнобанатска општина.

– Сва наша језера, међу којима су и Градско и Врачевгајско језеро, настала су копањем шљунка, а све је почело негде око 1858. године, када је шљунак ископаван за потребе изградње прве железничке пруге у Србији, која је изграђена управо у Белој Цркви. Данас имамо око двадесет језера која се водом снабдевају  са Карпатског слива, у чему велику улогу игра и Дунав који својим притиском одржава ова језера – објашњава наш саговорник и као једну занимљивост наводи да је ниво Градског језера за два метра виши од нивоа Врачевгајског, иако су ова два језера веома близу једно од другог. Управо водостај Дунава највише утиче на језера у Белој Цркви, која су иначе на вишој надморској висини од њега. Ако Дунав опада и језера га веома брзо прате, али када ова река расте, језера је прате али далеко спорије, што понекад може бити проблем за белоцркванска језера као туристички потенцијал. Директор Стефанов каже да ће се, због све учесталијих суша, морати размишљати о неком процесу продубљивања Градског, али и осталих језера, ако се она желе одржати у животу наредних година.

ЈП “Белоцркванска језера” су општинско предузеће које се бави свакодневним одржавањем језера, од уређења обала и вегетације у њима до одржавања и вођења кампова. Градско и Врачевгајско језеро су једина два језера на којима постоји комплетна инфраструктура и она су та која и привлаче највише туриста током лета, објашњава Стефанов.

– Ове године сезона је, због лепог времена, почела нешто раније али нас је већ на самом почетку сезоне сачекало и скоро месец дана лошег, кишног времена. Упркос томе, имали смо за око 20 посто више посетилаца ове године него прошле године. У бројкама то је око 11.600 ноћења са преко 1170 гостију, који су били смештени у нашим камповима на Градском и на Врачевгајском језеру. Међу тим гостима има доста оних који већ имају закупљен простор и своју приколицу у неком од  ауто-кампова, а који готово цело лето проведу на нашим језерима. Ова друга језера највише привлаче риболовце, као и љубитеље природе који током сезоне, од априла до октобра, доста времена проведе овде као наши гости – каже директор Стефанов. Ипак, можда највише има оних који током лета на белоцркванска језера долазе на један дан да уживају у купању и сунцу.

И. Владан

(Цео текст можете прочитати у штампаном издању Старта 013)

Пројекат „Бела Црква јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Бела Црква