НЕ САМО ПОКЛОНИ... Александар Стевановић и Сања Бели и поклони Града

На кафи са…

Сања Бели, председница Удружења за помоћ МНРО Панчево

НЕСЕБИЧНА ЉУБАВ, ЕНЕРГИЈА И ИНСПИРАЦИЈА, ТО ЈЕ…

• Циљ Удружења за помоћ МНРО је промоција разумевања проблема особа са инвалидитетом и њихово укључивање у свакодневни живот друштва
• Члановима овог Удружења оно је друга кућа и место где их знања и навике чине равноправним члановима нашег друштва
  • О нашем Удружењу има заиста толико тога да се каже, а посебно да је у њега протеклих година уложен велики труд и вишегодишњи рад, као и да иза удружења стоји реализација бројних пројеката и програма, наравно уз помоћ наших стручних сарадника, пријатеља, волонтера и самих родитеља чланова Удружења – каже за Старт 013, Сања Бели, председница Удружења за помоћ МНРО Панчево. Она подсећа да је ово удружење основано давне 1975. године, а да су оснивачи родитељи ментално недовољно развијене деце који су на тај начин желели да својој деци пруже бољи и квалитетнији живот кроз развијање радних навика и преузимање обавеза али да истовремено елиминишу и  социјалну искљученост. Данас, чланови овог удружења су млади и одрасла лица са интелектуалним тешкоћама, узраста од 19 до 47 година.

  • Као удружење, чланови смо Савеза Удружења за помоћ МНРО Војводине, преко којих конкуришемо за средства потребна за реализацију наших програмских активности, тачније бројних радионица, међу којима су најзаступљеније креативна радионица, радионица животних вештина, кројачка, сликарско-драмска радионица, као и бесплатно саветовалиште за родитеље и децу. Поред тога, бавимо се и спортом и рекреацијом. У оквиру тих наших редовних програмских активности – радионица, укључени су радионичари, волонтери који раде са свима нашим члановима, мотивишу их, уче новим техникама, раде на њиховом самопоуздању и очувању основних животних навика. Ручне радове направљене на тим радионицама промовишемо на разним базарима и другим манифестацијама на које се радо одазивамо – открива наша саговорница појединсти о раду удружења и додаје да су сви чланови удружења, у зависности од својих моторичких могућности укључени у сам рад ових радионица и израду производа.

И енергија

Како каже, тада су углавном подељени у тимове, тако да једни раде припрему цепкају, сецкају, фарбају,  док остали завршавају  сам производ, декоришу га. Она напомиње да су сви ручни радови сами по себи уникатни и да имају своју употребну вредност. Сви ови радови настају у атмосфери разговора, међусобне помоћи, смеху, подршци, напомиње она и наглашава да тај тип рада у удружењу развијају као једну од самоодрживих активности радног ангажовања, а тиме се подстиче и креативно стваралаштво код чланова и афирмација за даљи рад.

  • Нашим члановима је најбитније да Удружење ради сваког дана, јер како они кажу, то је њихова друга кућа. Ту прослављају рођендане, славимо славу удружења, дружимо се, они уче, помажу једни другима, укључујемо их у све активности ван удружења. Посебно воле манифестације јер тада имају прилику да промовишу своје радове, разговарају са осталим грађанима, а редовно се укључују и у реализацију других хуманитарних акција – каже Сања Бели и наводи да већ пар година чланови  удружења на чијем је она челу прикупљају чепове за акцију „Чепом до осмеха“.

Поред тога, чланови удружења воле и да глуме па су тако до сада већ одржали пар представа које су, како сама председница Удружења каже, заиста послале јаку емотивну поруку публици када су добили и добре критике и подршку за даљи рад. – Наши чланови воле и излете, шетње… једноставно воле да буду активни и корисни друштвеној заједници. Традиционална манифестација Удружења је Шарендан, која се организује дужи низ година на велики четвртак уочи православног Ускрса. Позивамо госте исте и сличне популације на заједничко дружење, а подршку нам дају и волонтери Црвеног крста као и Град Панчево.

И љубав и

Како председница Удружења за помоћ МНРО Панчево Сања Бели каже, у удружењу се труде се да својим члановима „осмислимо и омогућимо активности које су у складу са њиховим интересовањима и њиховим узрастом. Посебну пажњу ту се посвећује уклањању психолошко – социјалних и физичких  баријера, јер су оне главна препрека у учествовању ових особа у свакодневном животу. Заједничким снагама можемо створити бољи амбијент са циљем да се постигне пуно и једнако уживање људских права и учествовање особа са инвалидидетом као равноправним члановима друштва“.        – Наш циљ је да током целе године промовишемо разумевање проблема инвалидности, дамо подршку достојанству, правима и добробити особа са инвалидитетом, и да их што више укључујемо у друштвену заједницу. У свему томе имамо дугогодишњу  сарадњу са другим удружењима исте или сличне популације, плесним студијом Лана, Црвеним крстом Панчева, основним и средњим  школама у гаду, Туристичком организацијом, удружењима жена из Панчева. Највећу подршку нам пружају управо та поменута уружења, као и Град Панчево и председница Савета за родну равноправност Ивана Росић, као и остали пријатељи Удружења. Чланови нашег удружења су инспирација многима, љубав и енергија коју нам дарују је чиста и несебична, они нас уче толеранцији и поштовању различитости – каже Сања Бели из Удружења за помоћ МНРО Панчево.

(Старт 013)