НА ЧЕЛУ УСПЕШНОГ ТИМА... др Слободан Овука (Фото: Танјуг)

Разговор с поводом

Др Слободан Овука, директор Опште болнице  Панчево

ПРИЗНАЊЕ ГРАДА КОЈЕ ГОДИ, АЛИ КОЈЕ И ОБАВЕЗУЈЕ

• После око десет месеци рада у Ковид систему, панчевачка болница се данас позиционирала као једна успешна и професионална медицинска установа
• Озбиљан и тежак рад током ових месеци  допринели су да запослени у овој установи науче нове ствари, стекну нова искуства и тиме постану део успешног тима ове успешне установе

Општа болница Панчево је готово од почетка пандемије новог Коронавируса, установа која функционише у оквиру Ковид система и кроз њу је, како каже директор ове болнице др Слободан Овука, до данас прошло преко две хиљаде ковид пацијената. Поред збрињавања пацијената са новим вирусом, ова болница истовремено ради и на пружању медицинске неге свим другим пацијентима:

  • Ми смо једна од ретких медицинских установа која све ово време паралелно функционише и у Црвеној и у Зеленој зони, и са Ковид пацијентима, али и са свим другим пацијентима који захтевају нашу пажњу. Никоме није ускраћена медицинска помоћ, срчани и мождани инфаркт, било која врста трауме, порађаји, сви такви пацијенти код нас су током овог времена код нас добили медицинску негу коју захтева њихово стање, баш као да радимо у нормалним условима. Међутим, ситуација је и даље ванредна и све ово представља озбиљно оптерећење за све нас пошто се дешавало да смо само током једног дана имали скоро 400 хоспитализованих пацијената – објашњава директор медицинске установе која је управо због оваквог свога рада у претходних десет месеци од Града Панчева добила Новембарску награду, традиционално признање које Град додељује заслужним организацијама, установама и појединцима и то поводом свог празника, Дана града Панчева. Др Овука наглашава да Новембарска награда, као и свако друштвено признање веома годи, али и да представља обавезу да се настави са радом као и до сада. Ово признање показује да неко споља види све напоре запослених у Општој болници Панчево и као таква представља и праву подршку свима њима.
АКРЕДИТАЦИЈА… од марта 2020. на максималних седам година
  • Ми смо овиме успели да нашу болницу подигнемо на виши професионални ниво. Искористили смо ову прилику која нас је све натерала да радимо и учимо нешто ново свакога дана, а посебно оне млађе колеге које су поднели највећи терет, али и усавршили своја знања. Скоро две хиљаде пацијената је прошло кроз нашу болницу током ових десет месеци где су добили максималну медицинску негу и тиме али и много чему другим смо изненадили и Министарство здравља и Покрајински секретаријат за здравство. Све то је било тешко, захтевало је много труда али смо на крају успели да се на медицинској карти Србије позиционирамо као врхунска установа, равноправна са КБЦ у Београду или Инфективном клиником, чије смо извдвојено одељење као болница једно време и били – наглашава наш саговорник и додаје да је панчевачка болница од априла у Ковид систему, пошто је увек имала по неког Ковид пацијента.
У ПРАВЕ РУКЕ… Драгана Купрешанин, заменица градоначелника, уручује Новембарску награду др Слободану Овуки

Кад је реч о кадровима, др Овука каже да се у овој установи ради како услови налажу, па тако и по питању кадрова. У априлу, као и током новембра и децембра када је било проблематично с аспекта броја пацијената, један део запослених је такође био на боловању па је тај период био тежак, пошто су они запослени који раде морали радити и за оне болесне што је веома тешко организовати, посебно када знате да не можете очекивати помоћ са стране. Ипак, сада су сви запослени на окупу, на својим местима па се, како каже др Овука, сада лакше дише. Иначе, он напомиње да Општа болница Панчево ових дана ради у уобичајеном ритму.

  • Ових дана смо имали око 105 пацијената што је нешто око 40 посто од капацитета болнице. Током ових месеци у нашој болници смо лечили пацијенте из целе Србије, од Пријепоља до Зејечара као и велики број оболелих људи из јужног Баната. А да смо постали врхунска болница говоре наши пацијенти попут породиље, која је после порођаја 30 дана била на респиратору и за чији живот смо се успели изборити тако да је она данас код куће, са својим дететом – наглашава др Слободан Овука, директор Опште болнице у Панчеву.

(Старт 013)