ЗА ПАМЋЕЊЕ... амбасадор Федор Росоха са својим домаћинима испред просторија Месне заједнице

Падина

Садржајна посета словачког амбасадора Њ.Е. Федора Росохе

ИМАО ЈЕ ШТА ЧУТИ И ВИДЕТИ

• Амбасадор Федор Росоха посетио је Евангелистичку цркву, Основну школу, Месну заједницу, Дом културе, Спортски центар, Етно музеј Петраш, дом Јана Бачура, Ловачки дом…

У недељу, 29. августа, Падину је посетио амбасадор Словачке у Србији Њ.Е. Федор Росоха, и том приликом обишао све оно по чему се Падина препознаје у смислу очувања и афирмације словачке културе и националног идентитета. И више од тога.

Али пођимо редом.

Посету словачког амбасадора организовала је Општина Ковачица, а његову екселенцију, која први пут посећује Падину, дочекали су Маријана Мелиш, помоћница председника општине, Стелиан Балан, заменик председника СО Ковачица и Јанко Коларик, председник Савета МЗ Падина.

Амбасадор Росоха најпре је посетио Евангелистичку цркви, а потом Етно дом, и том приликом се упознао са оним што се зове духовни живот мештана у свеукупном друштвеном смислу, као и са обичајима и специфичностима становника Падине, по којима су они препознатљиви далеко од свог места становања.

Потом је гост обишао и седиште Месне заједнице и том приликом, после уживања у културно-уметничком програму са, разуме се, словачким саржајима, амбасадор је разговарао са својим домаћинима, Маријаном Мелиш, помоћницом председника општине, Златком Шимаком, локалним омбудсманом, представницима удружења грађана и невладиних организација, као и са представницима културног, спортског и јавног живота Падине.

Након разговора у Месној заједници, амбасадор Росоха је посетио Основну школу „Маршал Тито“, где је га је Мариа Галас, директорка школе, упознала са успесима и специфичностима ове школе, као и о значају наставе на матерњем језику.

Њ.Е. Федор Росоха стигао је да посети и падински Дом културе, где је разговарао са директорком Ањичком Елшеик, затим и Спортски центар, Етно музеј „Петраш“, дом барда наивног сликарства Јана Бачура, као и Ловачки дом, где је испробао ловачке специјалитете и традиционалне словачке ђаконије.

Након посете Падини, амбасадор Росоха није пропустио прилику да присуствује и традиционалној манифестацији „Дечја свадба“ у Ковачици.

                                                                                  (Фото: КовачицаИнфо)

Пројекат „Општина Ковачица – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковачица
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.