ЗА НЕЗАБОРАВ... Момчило Вујчин након полагања венца на споменик Олги Петров

Баранда

Одата пошта борцима за слободу у Другом светском рату

СЕЋАЊЕ НА ОЛГУ И МЕЋАВУ, АЛИ И НА…

• Венце на споменике Олги Петров и Тоши Аћимовићу Мећави положио је Момчило Вујчин, председник Савета МЗ Баранда

Баранђани су јуче обележили свој дан, Дан Баранде, који је установљен у знак сећања на ноћ између 28. и 29. августа 1944. године, када је један сремски партизански одред извшио напад на немачку полицијску станицу у Баранди, која се налазила на углу садашњих улица Маршала Тита и Ослобођења. Приликом напада погинуо је и извесни Тоша Аћимовић, чије партизанско име било Мећава, а то име данас носи и једна од баранђанских улица – Мећавина улица.

Поводом Дана Баранде, председник Савета Месне заједнице Момчило Вујчин положио је венце на споменик Тоши Аћимовићу Мећави, као и на споменик народном хероју Олги Петров, која је рођена у Баранди, где је била и учитељица, да би, 9. маја 1942, после бројних хапшења и мучења, била стрељана у Јајинцима, као учесница НОР-а и чланица Комунистичке партије.

Меморијалном скупу и полагању венаца, поред грађана Баранде, присуствовали су представници локалне самоуправе, Скупштине општине Опово и Општинског већа Општине Опово, који су минутом ћутања одали почаст борцима за слободу у Другом светском рату.

Момчило Вујчин је, обраћајући се окупљенима, подсетио на на догађаје који у претходили страдању Олге Петров и Тоше Аћимовића, али и о будућим активностима Мене заједнице и општинске локалне самоуправе на инфраструктурном сређивању села, најављујући и скорашњи завршетак изградње капеле на сеоском гробљу, као и асфалтирање четири улице.

Пројекат „Општина Опово – будућност која се огледа у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Опово.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.