(Фото: Thinkstock)

Црвени крст Панчево

ДАМЕ У ЦРВЕНОМ КРСТУ…

… а у недељи обележавања 8. марта, Дана жена

Позивамо суграђанке да посете Градску акцију добровољног давања крви која се одржава у среду,  6. марта, од 9,00  до 12,00 сати, у Црвеном крсту Панчево а коју, у сусрет обележавању  Међународног дана жена посвећујемо женама, добровољним даваоцима крви и волонтеркама Црвеног крста Панчево свих генерација.

Управо солидарност жена и њихова посвећеност хуманим вредностима је врлина која враћа наду и осмех на лица оних којима је подршка намењена.

Истраживање Црвеног крста Србије о знањима, ставовима и понашањима давалаца крви,  које је спроведено 2017. године говори да број жена међу даваоцима крви расте, посебно у млађој популацији. Просечни давалац крви у популацији студената у Србији је студенткиња, старости 27 година, која је дала крв 4 пута у редовним интервалима и има даваоце крви  међу породицом и  пријатељима.

Последњих година је све више жена давалаца крви, а овај тренд прати и повећање броја младих волонтерки при Црвеном крсту. Тренд повећања броја жена како у структурама Црвеног крста, међу волонтерима и међу даваоцима крви је у складу са промишљањима  Федерације Црвеног крста  у смислу да родна једнакост заиста води ка јачој и хомогенијој хуманитарној акцији, односно ка довољном броју јединица крви које заједнички обезбеђујемо и на овакав начин.

Током 2019. године, национална друштва Црвеног крста и Црвеног полумесеца у 191 држави континурано ће радити на усвајању мера које треба да допринесу родној једнакости у свим својим капацитетима. Више од половине светске популације чине женеа  у Србији  жене чине 52% становништва са тенденцијом да та чињеница буде рефлектована у свим сферама живота.

За Покрет Црвеног крста различитост доноси квалитет. Једнаким учешћем и жена и мушкараца у Црвеном крсту не обезбеђује се само родна једнакост и равноправност већ се повећава ефикасност и ефективност нашег рада и доприноса друштву. Формирана је и Глобална мрежа Жена лидера у Покрету Црвеног крста и Црвеног полумесеца  под називом ГЛОW Ред – „Сијај црвеном (бојом)“која ће умногоме побољшати активности на овом плану.

У име Секретаријата Црвеног крста Панчево, поштованим суграђанкама честитамо Дан жена.