ЕУ СТАНДАРДИ... Драгана Митровић, градоначелница и Јован Кнежевић, директор ЈКП „Други октобар“, са сарадницима, на „лицу места“

Вршац

Реконструисан пречистач отпадних вода

ЕКОЛОШКА ЛЕСТВИЦА ПОНОВО ПОДИГНУТА

• Реконструкцијом пречистача створили смо могућност да се на њега прикључи и недавно изграђена канализациона мрежа у насељеном месту Павлиш, што  је од посебног значаја, јер се управо тамо налази једно од најсавременијих постројења за прераду пијаће воде, истакла је Драгана Митровић, градоначелница Вршца

Град Вршац и Јавно комунално предузеће “Други октобар”, из сопствених средстава, уложили су пет милиона евра у изградњу најсавременијег пречистача отпадних вода. Уз овај пројекат и постојеће постројење за прераду пијаће воде у Павлишу, Град Вршац у све већој мери постаје  пример уважавања еколошких стандарда највишег нивоа.

Истичући велики значај овог пројекта, и за град и за грађане, градоначелница Драгана Митровић је подсетила да су „до сада  отпадне воде само механички пречишћаване, а сада се све третира и хемијски и тако се добија висок квалитет воде, што је веома важно, јер се иста одводи мрежом ритских канала до крајњег реципијента, а то је канал Дунав – Тиса – Дунав”.

У оквиру ове капиталне инвестиције набављена је и најсавременија електро и машинска опрема, помоћу које се управља пречишћавањем отпадних вода. Процес је у потпуности аутоматизован и прати се путем интернета.

“Радовима је значајно подигнут капацитет пречистача, готово дупло више од тренутних потреба. Вршац је град са преко 100 километара канализационе мреже и више од 95 посто грађана има канализацију. Реконструкцијом пречистача створили смо могућност да се на њега прикључи и недавно изграђена канализациона мрежа у насељеном месту Павлиш. То је посебно значајно, јер се управо тамо налази једно од најсавременијих постројења за прераду пијаће воде”, истакла је Драгана Митровић.

“Урађен је терцијарни ниво пречишћавања отпадних вода, односно процес денитрификације и дефосфоризације. Пречистач је тиме испунио све еколошке законске захтеве у Србији, али и Европске уније, што је посебно важно за заштиту животне средине. Добијени су параметри отпадних вода који задовољавају највише еколошке стандарде. Реконструкција се односи и на управљање, све је аутоматизовано, дигитализовано и лако се прати, чак и са даљине”  – каже Милош Салапура, извршни директор ЈКП „Други октобар“

Сем ове инвестиције, ваља подсетити  и на постројење за прераду пијаће воде у Павлишу, вредно 6 милиона евра, изграђено  у периоду од марта 2016. до децембра 2017. године.

Захваљујући савременој технологији, из сирове подземне воде одстрањују се повишене вредности амонијака и мангана. Тако пречишћеном водом снабдевају се град Вршац и села Павлиш и Јабланка. Велики капацитети ове фабрике воде обезбедили су могућност да се у будућности још десетак насељених места са територије Града Вршца повеже на постројење.

(Фото: еВршац)

Пројекат „Град Вршац – грађанин као кључни актер градске локалне самоуправе“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.