И МЛАДОСТ И АМБИЦИОЗНОСТ... Давор Петровић

Наш саговорник

Давор Петровић, председник Савета МЗ Алибунар

РАДИМО ОНО  ШТО ОД НАС ГРАЂАНИ ОЧЕКУЈУ 

• Добра комуникација између нас и наших суграђана и међусобно поверење даје и добре резултате • Захвалност општинском руководству,  ЈКП „Универзал“ и Центру за културу  на одличној сарадњи • Заједничке активности руководства МЗ и МО напредњака у хуманитарним и другим пословима

ТАЧНО и поуздано време настанка Алибунара као насеља није утврђено, мада има пуно преисторијских и античких налазишта. Стручна археолошка истраживања нису вршена, већ су поједини предмети, глинене посуде и стари антички новац нађени случајно приликом орања или зидања кућа. На основу онога што је пронађено претпоставка је да се Алибунар као насеље формирао у периоду млађег бронзаног доба, јер су у делу насеља званом Велики дол, још 1894.  пронађени многи кућни предмети од бронзе и глине.

Из периоду Римљана такође су остали видни трагови. Ради одбране, приликом сеобе народа према Дакији, подизани су одбрамбени шанчеви, од којих се један налази између Алибунара и Локава.

САРАДЊА

Председник Савета МЗ, сем са општинском локалном самоуправом и ЈКП „Универзал“, помиње и добру сарадњу са Центром за културу, „чије је седиште у канцеларији поред наше“, затим  са ЈП „Инжењеринг општине Алибунар“, али и са Удружењем жена „Бракус“, затим црквеним хором „Света три јерарха“ и фолклорним ансамблом „Младост“…

    Као организовано насеље претпоставља се да је Алибунар настао 1459. године, у време Матије Корвина, угарског краља, када је из Србије бежао српски живаљ и настанио се око Паланке, Ковина и Вршца.

По предању, пре Турака, насеље се звало Крстурница, због раскршћа путева. И сам султан Мустафа боравио је у Алибунару 1695. године, одакле је послао своје паше да реорганизују турску војску. Алибунар добија име по Али-паши, који је ту имао марву и бунар.

Највише становника, преко 4.000, Алибунар је имао крајем 19. века, док данас нема више од  три хиљаде.

О успостављања вишестраначја Алибунаром су управљали социјалисти, потом демократе, а  на изборима 2015. године убедљиву победу однели су напредњаци, тако да су од седам чланова Савета само двојица из редова бивше власти.

Разговарамо са председником Савета Месне заједнице Давором Петровићем, који, сем ове волонтерске, професионално обавља и функцију генералног секретара Спортског савеза општине Алибунар.

-Пошто су на на мајским изборима 2015. године грађани у великој већини указали поверење нама, младим члановима и активистима Српске напредне странке, изашли смо пред њих и тражили да нам кажу шта то конкретно очекују од нас и који су то проблеми с којима се они суочавају и које треба најпре решавати – каже млади председник Месне заједнице Алибунар.

УКРАС ЦЕНТРА АЛИБУНАРА… зграда Дома културе

После тих разговора са својим суграђанима, ново руководство месне заједнице прионуло је на посао. – Требало је најпре завршити радове око изградње капеле на гробљу на брегу, а онда започети са сређивањем атарских путева и уличних канала, што је само био резултат успешне сарадње са нашим вредним паорима – истиче Петровић, додајући да „добра комуникација и успостављен однос поверења између нас и наших суграђана даје резултате, у сваком погледу“.

Резултат те сарадње и међусобног поверења је и пре прошлогодишње зиме завршена реконструкција деонице пута Алибунар – Банатски Карловац у дужини од око два километра, што је за Алибунарчане , и не само њих, од посебног значаја пошто та деоница спаја Алибунар са међународним путем који преко Банатског Карловца води до Румуније.

САВЕТ МЗ – МО СНС

Давор Петровић посебно истиче изузетну сарадњу Савета МЗ са Месним одбором напредњака, која се огледа у многим заједничким друштвено корисним и хуманитарним акцијама. –Оно што ћемо ускоро заједнички радито је обнова зеленила у нашем месту, затим постављање зеленог појаса који ће раздвојити дечје игралиште од угоститељских и трговачких објеката – каже, додајући да је „брига и о најмлађима и најстаријима, али и најугроженијима, наш најбитнији посао, због којег су нам грађани, уосталом, и поклонили поверење, које ми морамо да оправдамо“.

    – Захвалност за овај успешно завршен посао, и око пута и око капеле, као и око неких других ствари, дугујемо руководству општине Алибунар, а посебно председнику Општине Предрагу Белићу, који је имао максимално разумевања за све оно што смо се договорили са нашим суграђанима на зборовима грађана – напомиње наш саговорник, додајући томе и квалитетну сарадњу са ЈКП „Универзал“ и директором Властом Марићем, посебно око сређивања парка у центру Алибунара.

-Током прошле године извршено је селективно сечење грана у тзв. „дечјем паркићу“, затим сређивање травњака, уређење простора око зграде Месне заједнице, а урађена је и реконструкција дечјих справа, као и фарбање клупа. Сем тога, у парку је направљен и модеран сеник, у коме грађани могу провести своје слободно време у занимљивом окружењу и пријатном мабијенту – каже први човек алибунарске месне заједнице.

РУКОВОДСТВО

Поред Давора Петровића, као председника, остали чланови Савета МЗ су Данијела Дамјанов, Милан Ђан, Космин Дулуж, Оливер Филиповић, сви из СНС, као и Ђорђе Цветковић (ДС) и Саша Бузаш (ДСС).

   Што се тиче дешавања у сфери културе, Петровић каже да је „доласком младих и амбициозних људи на чело Месне заједнице, а свакако захваљујући разумевању општинских власти, завршени су и радови на реконструкцији Дома културе, и споља и изнутра, тако да је заживела и културна активност разног садржаја, а на задовољство наших суграђана свих доби – истиче наш саговорник са посебним, и његовим задовољством.

Кад је спорт у питању, Петровић каже да је коначно уређено дечје игралиште, популарна „Шица“, где се млади свакодневно окупљају.  – Оно што бих још истакао, то је да смо у августу успешно организовали „Летње дане Алибунара“, за време којих је одржано низ културних манифестација, спортских такмичења и дружења разних врста, а све у циљу што ефикасније промоције туристичких потенцијала и нашег места и наше општине.

С. Батало