И СТРУЧНО-НАУЧНИ РАД... др Јована Петровић

Ковин

Рад Специјалне болнице за психијатријске болести “Ковин” у условима пандемије

СТАЛНА ЕДУКАЦИЈА И ПРАЋЕЊЕ НАЈСАВРЕМЕНИЈЕ ПРАКСЕ

• Као и све здравствене установе, и Специјална болница “Ковин” у условима епидемије предузима све потребне мере како би од вируса сачувала и запослене и пацијенте, а организован је и рад Кризног штаба ове установе

Као све здравствене установе, у току епидемије изазване новим корона вирусом и Специјална болница за психијатријске болести ,,Ковин“ предузима све мере препоручене од стране Владе Републике Србије, Министарства здравља и Покрајинског секретаријата за здравство, у циљу заштите здравља пацијената и запослених.

  • Од када су нас из Института за јавно здравље Србије ,,Др Милан Јовановић Батут“ обавестили о респираторним инфекцијама које изазива нови корона вирус, ми непрестано примењујемо максималну заштиту како бисмо сачували пацијенте и запослено особље. У болници је успешно спроведена имунизација запослених и пацијената. Забрањена је посета и излазак пацијената ван болничког круга. Направљено је пријемно тријажно одељење и блок. Постављене су дезобаријере на улазној капији, улазним вратима свих одељења и служби. При доласку у болницу обавезно је свим лицима мерити телесну температуру, дезинфиковати руке алкохолним средством за дезинфекцију, дати маску и рукавице – каже в.д. директора ове установе др Јованка Петровић, специјалиста психијатрије, и додаје да су у овим ванредним условима неопходни прегледи и пријеми у ову болницу сведени су на хитна психијатријска и неуролошка стања, као и да је  формирано и Одељење изолације за све новопримљене пацијенте којима је индикован пријем, како би се избегао контакт и могућност ширења вируса на остале хоспитализоване пацијенте. Поред тога, организован је Кризни штаб СБПБ ,,Ковин” а донет је и Правилник превентивних мера за спречавање ширења заразне болести COVID-19 са циљем заштите здравља и безбедности запослених као и План примене мера за спречавање појаве и ширење епидемије заразне болести.

У циљу очувања менталног здравља у доба короне на сајт Болнице постављени су бројеви телефона за пружање психосоцијалне подршке свим грађанима којима је она у овим ванредним околностима потребна.

Треба рећи да је Специјална болница за психијатријске болести ,,Ковин“ у Ковину, са својих деведесет и седам година постојања, део укупног здравственог система Републике Србије и организовања свеобухватне здравствене заштите из области психијатрије и неурологије. Болница функционише на секундарном нивоу здравствене заштите као високостручна, организована и специјализована у областима које својим радом обухвата четири области. У сфери психијатрије  запослени ове установе се баве лечењем схизофреније и сродних поремећаја, лечењем поремећаја расположења, анксиозних поремећаја, деменције и других психијатријских поремећаја, као и лечењем болести зависности од алкохолизма. У области неурологије то су лечење акутних хемијских можданих удара, епилепсије, као и терапија болних стања, паркинсонизама и поремећаја невољних покрета.

Кад је реч о актуелној организационој структуру болничких одељења, ову установу чине: Одељење за акутна збрињавања психотичних поремећаја у акутној фази, мушко и женско, Неуролошко одељење са дијагностичком службом, Одељење болести зависности, Форензичко одељење за збрињавања лица са обавезном мером лечења и чувања у здравственој установи овог типа, као и лечење психогеријатријске популације у акутној фази и спровођење психосоцијалне рехабилитације.

СРЕЂЕНО И СПОЉА И ИЗНУТРА… али ваља се потрудити да се, ипак, унутра не остане

У овој болници активно ради Дневна болница, диспанзер и патронажна служба, чиме је повећана доступност психијатријских услуга у заједници.

Важно је поменути да Одељење за дијагностиску, специјалистичку и консултативну делатност у свом саставу има: пријемно-тријажни одсек, Кабинет за ЕЕГ, Кабинет за ЕМНГ, Кабинет за доплер, Рендген кабинет, Амбуланту за терапију бола и следећа саветовалишта: за перинаталну психијатрију, за болести зависности, за треће доба, као и Саветовалиште за подршку жртвама насиља.

Иначе, Специјална болница „Ковин“ је установа која има веома дугу традицију. За само оснивање болнице, најзаслужнија су два лекарска имена. Прво је др Коста Кнежевић, општински лекар, на чију је иницијативу ова установа основана и да нова болница за душевне болести буде смештена у згради бивше касарни уместо да се сруши. Званичним почетком рада болнице означен је 16. јул 1924. године, а за првог управника постављен је др Дезидер Јулијус.

Од почетних 50 пацијената, хроничних, мирних, за рад способних, болница се све више ширила, тако да је на десетогодишњицу оснивања, у болници било већ око 500 болесника. Организационо, др Јулијус је болницу поделио по одељењима, а пријем нових болесника поверио је комисији. За тадашње прилике, болесници су лечени успешно, и то новом методом: радном терапијом, за коју се може рећи да је била примарно стручно уверење др Јулијуса. Треба напоменути да је све време у Болници вођено много рачуна о стручној едукацији лекарског кадра и праћењу најсавременије праксе и тежње њене примене. Тако су праћени литература и часописи, те је настала богата, стручна библиотека болнице, а стицана су и звања специјалиста и објављивани стручно-научни радови.

Болница је материјално ојачала, што јој је омогућило да подигне општи ниво и квалитет медицинског рада у њој. Повећава се број лекара и обновљено је доста медицинске опреме и технике. Године 2005. отвара се и почиње са радом Дневна Болница. Такође, наставља се и динамизира стручно-научни рад и обављају се клиничке студије. Активностима тадашњег и свих каснијих руководстава болнице обезбеђена је сарадња и помоћ многих хуманитарних организација и људи добре воље, тако да је ова установа данас важан део здравственог система.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковин – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у подржаном медијсском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.