ВАКЦИНА НЕМА АЛТЕРНАТИВУ... др Љиљана Лазић

Разговор с поводом

Др Љиљана Лазић, директорка Завода за јавно здравље Панчево

ЈЕДИНО ОРУЖЈЕ ПРОТИВ КОВИДА ЈЕ ВАКЦИНА, МА КОЈА!

• У што краћем року треба да се вакцинише што већи број грађана јер је то једини начин да се спречи даље ширење вируса,  што је једини начин да се ова епидемија стави под контролу и да се живот свих нас коначно врати у нормалу – каже др Љиљана Лазић

Панчевачки Завод за јавно здравље се већ више од годину дана, поред својих редовних послова, највише бави праћењем епидемије новог Коронавируса што значи праћење броја оболелих, њихових контаката, али и надзор над радом здравствених установа са територије Јужнобанатског управног округа. Поред тога, од када су доступне вакцине, Завод је почео и са радом на организацији вакцинације, дистрибуцији вакцина и надзором над овим процесом. А како нам је рекла др Љиљана Лазић, директорка Завода за јавно здравље Панчево, Јужнобанатски округ је по броју заражених и активних случајева у Војводини одмах после Новог Сада што довољно говори о обиму посла који је епидемија донела овој установи.

  • Како се повећавао број оболелих, појавила се потреба да наш Завод оспособи да врши тестирање на нови вирус. Како немамо адекватан простор, добили смо два грађевинска контејнера у који смо изместили део наше микробиолошке лабораторије како би оспособили ПЦР уређај, па смо тако већ јула прошле године могли да радимо ПЦР тестирања. То је веома значајно пошто смо резултате имали истога дана, што је олакшало и лечење грађана и само праћење епидемије – објашњава др Лазић и додаје да је у једном тренутку ова установа обављала између 300 и 400 тестирања дневно што је, како сама каже, импресивно. Она каже и да је Завод био у обавези да о резултатима праћења епидемије у округу, тачније о броју новоинфицираних и активних случајева обавештава све локалне самоуправе како би оне могле да адекватно врше надзор над поштовањем епидемиолошких мера.

Кад је реч о тренутној ситуацији у јужном Банату, др Лазић каже да је она и даље епидемиолошки неповољна, иако се се број новоинфицираних смањује, као и притисак на болнице и ковид амбуланте. На скоро 300 хиљада становника округа, преко 100 новооболелих дневно није најбољи резултат, додаје она.

  • Морам да похвалим све своје колеге и колегинице који  предано раде поштујући све епидемиолошке мере и који нису ишли на боловања током ове епидемије а, што је за нас најважније, нико се на послу није инфицирао Ковидом. Било је случајева оболевања запослених, али су се они заразили на другом месту, обично од некога из круга породице а не на послу – каже директорка панчевачког Завода за јавно здравље и додаје да је ова установа и њени запослени од почетка епидемије имала довољне количине заштитне опреме и средстава како би свој посао могли несметано да обављају.

Др Лазић сматра да је цео здравствени систем својим радом успео да се носи са болешћу Ковида 19 и подсећа да се код нас није дешавало да није било лекова за оболеле пацијенте, као и да је сваки од њих могао бити смештен на болничко лечење ако је то било потребно, па тако, без сумње,са правом, констатује да је наш здравствени систем, добром организацијом и свакодневним благовременим прилагођавањем ситуацији на терену, успео да се успешно носи са епидемијом Ковида 19, а са којим су и неке развијеније земље и њихови здравствени системи имали далеко већих проблема.

А као најбоље оружје за борбу против актуелне епидемије др Лазић наводи вакцинацију. Како каже, уз ангажовање председника Републике,  Владе Србије,, министра здравља и свих оних који су укључени у набавку вакцина, Србија има довољан број доза вакцина како би се изборила са Ковидом.

  • Ми смо крајем јануара кренули са вакцинацијом и тренутно имамо четири врсте вакцина доступних грађанима. Што се тиче обухвата вакцинацијом у целом округу, морамо бити задовољни пошто је близу 30 посто грађана примило вакцину. Ипак, ми тежимо резултату од 50 посто вакцинисаних, јер кад томе додамо све оне који су били оболели од Ковида, добијамо значајан колективни имунитет, како у нашем округу тако и у целој земљи. Сада смо максимално ангажовани око организације вакцинације пошто преко нашег Завода иде дистрибуција вакцина до сваког дома здравља – наводи наша саговорница. Она додаје да је до пре три недеље вакцинација ишла по пријави, али да је тада кренула и вакцинација без најаве како би што већи број грађана примио вакцину. Циљ тога јесте да се што већи број грађана вакцинише и то у што краћем року, јер је то једини начин да се спречи ширење вируса што је, како каже, једини начин да се ова епидемија стави под контролу и да се живот свих нас коначно врати у нормалу.

  • Грађани морају да буду свесни да једино вакцином можемо да епидемију ставимо под контролу. Зато апелујем на све да у што краћем року приме вакцину како би стигли до колективног имунитета и спречили ширење ове болести, а тиме спасили животе људима око себе. Верујте медицини и здравственим радницима и по питању вакцине. Свака вакцина је добра, направљена је да активира наш имуни систем и створи антитела, а важно је рећи да ниједна од њих не може да штети организму на било који начин.

Три ствари грађани треба да знају: прва је колико је вакцинација потребна свима нама, друго је да вакцина није штетна и трећа да је вакцинација значајна за све нас пошто може спасити наше животе а друштво вратити у нормалу. А за коју ће се грађани вакцину одлучити, то је мање битно, важно је да се што пре вакцинишу – напомиње др Лазић и објашњава да не постоје контраиндикације на било коју вакцину против Ковида. Како каже, сви могу примити вакцину осим оних који имају неку акутну болест које може одложити вакцину. Ипак, мора постојати опрез код људи који су болесни и примају терапију или код оних који су имају алергије. Они треба да прате савете свог лекара, а ако имају озбиљну реакцију на пеницилин, могу се вакцинисати у контролисаним условима, уз екипе које могу реаговати на нежељене реакције. Као и свака друга, и ова вакцина може изазвати нежељене блаже реакције које су индивидуалне и временом пролазе. Препорука је да се 24 до 48 часова после примања вакцине избегавају тежи физички напори пошто могу изазвати главобољу, повишену температуру и друге сличне реакције, наводи наша саговорница.

  • Највећи проблем Завода јесте недостатак адекватног простора. Нова зграда је изграђена и наша највећа жеља је да се она приведе намени. А ова епидемија је показала колико је рад овог типа установа важан за организацију одговора на болест попут Ковида – каже др Лазић и подсећа да се Завод, поред својих редовних послова који су важни за све грађане Јужнобанатског округа, увек бави и неким епидемијама, као и вакцинацијама које су константне током сваке године. А актуелна пандемија је показала да се мора пратити напредак науке и да Завод мора пратити тај развој модернизацијим својих лабораторија. Нова, софистицирана опрема се може набавити, уз помоћ државе или друштвено одговорних предузећа, али за њихов рад је најпотребији адекватан простор како би ова установа могла напредовати опратећи науку, али и потребе грађана целог округа.

Директорка др Лазић напомиње да Завод има одличну сарадњу и са надлежним министарством, покрајинским секретаријатом и свим локалним самоуправама Јужнобанатског управног округа, од којих увек може очекивати помоћ, али да без наменског простора нема напретка, па зато понавља да се нада да ће се ускоро остварити највећа жеља свих запослених у Заводу, а то је да коначно добију свој простор како би на најбољи начин наставили са својим радом.

(Старт 013)

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево