ВРШАЦ ЈЕ ВРШАЦ... Драгана Митровић, градоначелница Вршца

Интервју

Драгана Митровић, градоначелница Вршца

ПУТЕВИМА ВИНА НЕ ИДУ САМО ТУРИСТИ

• Технолошки парк је попуњен, спремна техничка документација за изградњу нове индустријске зоне
• По чему се то Вршац разликује од других градова Србије?

• Зашто би, по Вашем мишљењу, у Вршац требало да дођу инвеститори, а зашто туристи? И шта поручујете и једнима и другима?

– Вршац је као погранични град на одличној географској локацији уз сам међународни пут и пругу која повезују Београд са Румунијом и даље са Црним морем. Технолошки парк у Вршцу као индустријска зона је попуњен, што говори о односу локалне самоуправе према домаћим и страним инвеститорима, с обзиром да се ту налазе и успешно послују велики домаћи и међународни индустријски системи. Из тог разлога ове године завршили смо израду планске документације као предуслов за пројектовање и  изградњу и инфраструктурно опремање нове индустријске зоне „Север“, која ће се налазити између међународног пута ка Румунији и пута за Зрењанин, уз сам железнички колосек. Позивамо инвеститоре да улажу  у наш град и постану део једног успешног привредног окружења.

Када је туризам у питању тешко је издвојити одакле  почети. Најпре, Вршац је домаћин две велике међународне манифестације: Дана бербе грожђа и Међународног фестивала фолклора „Вршачки венац“. Популарни „Грожђебал“, који сваке године окупља десетине хиљада посетилаца ове године одржаће се 61. пут, док „Вршачки венац“ сваке године, поред наших,  угости и неколико ансамбала из свих крајева света. На то се наравно надовезује вински туризам и чувени пут вина где туристи имају прилику да посете винске подруме и породичне винарије, уз незаобилазну дегустацију најквалитетнијих вина и специјалитета са ових простора.

Вршац је познат и као град музеја, где је у неколико објеката од самог центра града па до Вршачке куле могуће видети јединствене поставке експоната из разних области културе и уметности из различитих периода историје, где би посебно требало издвојити природњачку збирку која је изложена у једној од најстаријих грађевина Вршца, тзв. Апотеци на степеницама, а уз то увек можемо поменути и недавно реновирану Библиотеку која, уз Народну библиотеку у Београду и Библиотеку Матице српске у Новом Саду, представља једну од највећих ризница књига у нашој земљи.

Вршац је и епархијско седиште, те су Владичански двор и православне цркве на различитим локацијама, незаобилазни за туристе, а као мултинационални и мултирелигијски град, Вршац се поноси и катедралом Светог Герхарда, једном од највећих у овом делу Европе, као и румунском црквом Христа Спаса, чиме се ретко који град може похвалити. С обзиром на веома добру географску и климатску позицију у којој предњачи Вршачки брег и одличну спортску инфраструктуру, предвођену Центром Миленијум, Вршац је идеалан за боравак спортиста и спортских екипа, а уз врхунске смештајне капацитете препоручује се и за конгресни туризам. Вршачко језеро са природном термалном водом богатом минералима свакако представља још један од потенцијала развоја туризма, а оно је сада употпуњено и отварањем олимпијског базена у његовој непосредној близини.

   • Шта је то по чему се  Вршац посебно разликује од других градова Србије?

– Вршац је по много чему специфична средина, најпре представља град у којем заједно и сложно живи далеко највећи број различитих националних заједница у нашој земљи и Вршац је као град кроз историју био симбол мултиетничности и мултирелигиозности на овим просторима. Такође, Вршац представља специфичну географску и климатску средину, са највишим врхом у Војводини и великим бројем ветровитих дана који у последње време представљају основ за велике инвестиције у области енергетике, првенствено у виду изградње ветрогенератора.

С. Батало

(Старт 013)

Пројекат „Вршац некад и сад – оно што остаје“ суфинансира Град Вршац.