ЗА УСПОМЕНУ... заједнички снимак свих учесника скупа

Јаношик

Свечано обележен Међународни дан сеоских жена

ПРВО, ПРОМЕНИТИ СТЕРЕОТИП О ЖЕНАМА

• Скупу су присуствовали и начелница Јужнобанатског управног округа Данијела Лончар, председник Општине Алибунар Душан Дакић, директорка ЈКП „Универзал“ Зорана Братић

У општини Алибунар, у понедељак 15. октобра, обележен је Међународни дан сеоских жена, који се обележава широм света, са циљем да се укаже на кључну улогу и допринос жена на селу.

Жене на селу представљају непроцењиво благо и потенцијал нашег друштва. Оне не заостају за мушкарцима у обављању физичких послова, баве се пољопривредом, сточарством, кућним пословима и поред свега, а што је најважније, држе породицу на окупу. С друге стране, иако формално равноправне, у пракси су и даље дискриминисане по питању политичког утицаја и заступљености у одлучивању, власништва над имовином и пољопривредним земљиштем, приступа информацијама, социјалног и здравственог осигурања. Такође, не сме се заборавити насиље над женама које представља горуће питање родне равноправности.
У етно-дому „Јаношичанка“ у Јаношику, окупиле су се жене из целе општине и уз дружење обележиле свој дан. Скупу су присуствовали и начелница Јужнобанатског управног округа Данијела Лончар, председник Општине Алибунар Душан Дакић, директорка ЈКП „Универзал“ Алибунар Зорана Братић и њихови сарадници.
Људмила Габриш, чланица удружењa жена из Јаношика, пожелела је добродошлицу гостима и указала на тешкоће са којима се суочавају жене на селу.
Обележавање празника сеоских жена у општини Алибунар порука је женама у општини да имају подршку локалне самоуправе у њиховом оснаживању, економској независности, удруживању и деловању да се олакша положај жена, првенствено променом стереотипа о женама, као и да је улога жена на селу незаменљива, уз уважавање доприноса који пружају целокупном друштву.

(Према: Општински портал)