ПОЧЕТАК И КРАЈ ТРКЕ... Народни дом Михајла Пупина у Идвору (Фото: СиБ)

Идвор

Прва атлетска трка у част Михајла Пупина

ЈЕДАН ЈЕ  ПУПИН ИДВОРСКИ

• Трка ће бити одржана у суботу, 19. октобра, у 12 сати

Михајло Идворски Пупин, велики српски и амерички научник, рођен је 9. октобра 1854. године у Идвору. Свој Идвор никада није заборавио, тако да је свом имену и презимену додао и оно Идворски.

Био је професор Универзитета Колумбија, као и почасни конзул и Србије и Америке.

Познат је по бројним научним открићима из области телефоније, рендгенологије, а најпознатији по открићу Пупинових калемова, што је било о револуционарног значаја за развој науке у домену електронике.

Сем што је био велики научник, Пупин је био и значајна политичка фигура. Својим ауторитетом утицао је на одлуке Париске мировне конференције и одређивање граница Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Оснивач је и први председник Српског националног савеза, који је био од изузетног угледа у америчкој јавности. Не само угледа, него и утицаја.

Добитник је бројних признања, измеђи осталих и Пулицерове награде.

Ове године, 19. октобра, у 12 сати, у Пупинову част, а у склопу Октобарских ковачичких дана, у Идвору ће по први пут бити одржана трка на 5.000 метара, која почиње од Народног дома Михајла Пупина и ту се после пет километара и завршава.

У трци могу учествовати сви они који мисле да могу да истрче предвиђену деоницу, и то и жене и мушкарци. Пријаве се примају до самог почетка трке.

Организатори ове прве трке, која ће убудуће бити традиционална, су Завичајни комплекс Михајло Пупин Идворски, Арк Маратонико Ковачица и Омладински атлетски клуб Београд.