Панчево

Двадесет друго издање Панчевачког џез фестивала

A ДРУГЕ ФЕСТИВАЛСКЕ ВЕЧЕРИ…

Овогодишње, двадесет друго издање Панчевачког џез фестивала одржаће се од 31. октобра до 2. новембра у организацији Културног центра Панчева. Током три фестивалске вечери, љубитељи џеза уживаће у богатом музичком програму. Друге фестивалске вечери, 1. новембра у дворани Културног центра Панчева наступиће три музичка састава: аустријски Little Kindergarten,  амерички Mark Guiliana Beat Music, и  Péтеr Rоzsnyói Тriо из Мађарске.

Са аустријске џез сцене, која последњих десетак година доживљава вртоглав успон, долази ансамбл Little Rosies Kindergarten, који чини чак 13 чланова у атипичној биг-бендовској формацији. Овај састав, који ће наступити на отварању друге фестивалске вечери у 20 сати, нема ни формалног ни неформалног лидера већ сви компонују и импровизују равноправно. Нема ни грубе поделе по инструменталним секцијама, док вокали често више дугују позоришној и кабаретској естетици, него оној карактеристичној за историјске представе о овом формату и врсти џеза. Little Rosies Kindergarten у свом изразу налазе места како за џез авангарду, тако и за модерну композицију, односно алтернативни поп и рок. Те наизглед различите естетике се у музици аустријског оркестра преплићу, чинећи њихове песме непредвидивим и интригантним у сваком тренутку.

Од 21,30 наступиће звезде вечери, амерички састав Mark Guiliana Beat Music. Фронтмен овог бенда, реномирани амерички бубњар, који је сарађивао са Avishaijem Cohenom, Bradom Mehhldauom и другим ведетама савременог џеза, савршен је пример слободног, креативног музичара 21. века. Стасао као клинац на гранџ бендовима попут Nirvane, Soungardena или Pearl Јам, са школовањем и тренингом у домену класичног џеза, те интересовањима за модерну и експерименталну електронику у одраслом добу, данас се храбро и без отклона бави оним што му највише прија у датом тренутку. Музика Guilianinog бенда Beat Music евоцира стил осамдесетих, истакнут препознатљивим шмеком синтова и старих ритам машина, но успешно инкорпориран у стил узаврелог њујоршког џеза 21. века. Guilianina музика је и ретро-футуристичка и савремена, плесно сведена и џезерски размахана, али надасве суптилна и промишљена, као плод храбре визије аутора пред којим се не назиру границе.

Мађарски пијаниста Peter Rozsnyoi  ће се панчевачкој публици представити у 23 сата у форми пијанистичког трија, утемељеној у традицији коју су деценијама градиле легенде попут Billa Evansa, Keitha Jarretta, те у новије време музичари попут Brada Mehldaua или Torda Gustavsena. Бавећи се овим омиљеним форматом бројних посвећених љубитеља џеза и аудиофила, Розснyои  се определио за деликатност испред самодовољне виртуозности и лепоту у једноставности. Његов је аранжерски стил утемељен у најбољој традицији џеза педесетих година прошлог века, одакле радо одлази у џеретовски разигране импровизације испуњене вокалним усклицима. У баладерским нумерама деликатан је попут Еванса, а нису му стране ни класичарске вињете утемељене у фасцинацији Баховом музиком.

Панчевачки јазз фестивал одржава се двадесет други пут у организацији Културног центра Панчева, уз покровитељство Града Панчева, Министарства културе и информисања Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, а уз подршку Амбасаде САД, Италијанског института за културу, Амбасаде Мађарске, Collegium-а Hungaricum-а, Амбасаде Израела, Аустријског културног форума и Дунав осигурања.

Фото: КЦП промо