ЈЕДНА ОД БРОЈНИХ... са манифестације Дечији фестивал „Распевани драгуљи“

Ковачица

Прошао је „Ковачички октобар“, са разноврсним и богатим садржајима

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ, ЧАК 40О МАНИФЕСТАЦИЈА!

• Међу бројним званицама одскакали су Петер Кажимир, гувернер Народне банке Словачке и Јоргованка Табаковић, гувернерка Народне банке Србије, којом приликом је Петер Кажимир поклонио Општини Ковачица сребрне евро кованице са мотивима Ковачице, а поводом 220 година од доласка Словака на ово подручје

Разне културно-уметничке, спортске, гастрономске, верске… манифестације, које се сваке године, не случајно, одржавају у октобру, и то под заједничким, већ надалеко препознатљивим називом „Ковачички октобар“ и ове године поред великог броја учесника, привукле су и велики број посетилаца.

Шта је свега било и како је све то прошло, питали смо Јана Томаша, директора Дома културе у Ковачици, где се, иначе, одвијао и највећи део оних садржаја „Ковачичког октобра“ који спадају у играни део културно-уметничког програма, као што су „даске које живот значе“, песме које излазе из душе, дечје или оних мало старијих, свеједно, аматерски или професионално, опет, свеједно.

Ове године „Ковачички октобар“ почео је 30. септембра, а завршио се 6. новембра. За то време било је ту свега и свачега, у најпозитивнијем смислу тих речи, у бројкама, чак 400 манифестација.

Али да чујемо шта каже директор Томаш:

-„Ковачички октобар“, који се одржава већ више од 70 година, организује Месна заједница Ковачица у сарадњи са Туристичком организацијом општине, Домом културе, школским и предшколским установама, као и другим општинским установама и предузећима, али и удружењима грађана, посебно жена. … а све под покровитељством Општине Ковачица – напомиње Јан Томаш, додајући да је ове године „Ковачички октобар“ само наставак прославе обележавања 220 година од доласка Словака у Ковачицу.

Од директора Томаша сазнајемо да је са обележавањем „Ковачичког октобра“ најпре почела Галерија наивне уметности, а потом су се прикључивали и други, као што је Дом културе, Основна школа, Месна заједница, Предшколска установа, Удружење жена…

Иначе, у основи назива „Ковачички октобар“ је онај део историје везан за Други светски рат и ослобођење Ковачице, па тако и почиње, полагањем венаца незнаном јунаку, односно свим палим борцима за слободу, а након свечаног пријема гостију у Месној заједници.

Како каже наш саговорник, после тога отворена је традиционална изложба у Галерији наивне уметности, која је посебно обогаћена 22. октобра, сликама Јана Бачура, на дан његовог рођења, а који он није дочекао, пошто је преминуо само десетак дана пре 85. рођендана.

Првог октобра, између бројних званица, одскакали су Петер Кажимир, гувернер Народне банке Словачке и Јоргованка Табаковић, гувернерка Народне банке Србије. Том приликом је гувернер Народне банке Словачке поклонио Општини Ковачица сребрне евро кованице са мотивима Ковачица, а поводом 220 година од доласка Словака на ово подручје.

И ЗА ДЕЦУ И ЗА ОДРАСЛЕ… Дом културе у Ковачици

Што се Дома културе тиче, његов директор каже да је у њему, између осталог, одржан Дечји фестивал народних песма, затим, целовечерњи програм аматерског стваралаштва, као и позоришни викенд „Машкови дани“.

Што се деце тиче, Основна школа „Млада поколења“ у Ковачици организовала је ученички маратон, затим, бициклијаду, као и вашар у оквиру „Дечје недеље“, где су деца излагала и продавала своје рукотворине, и то на ковачичкој пијаци, међу светом, што би се рекло.

Они мало старији организовали су концерте, игранке, спортска такмичења, разне изложбе, сајмове малих кућних љубимаца, као и гастрономске манифестације такмичарског карактера, као што су „Пасуљијада“ и „Гулашијада“.

У данима после било је и фудбалских утакмица, куглашког надметања, кувања рибље чорбе, затим, прва ковачичка фијакеријада, а онда, средином октобра и 30. по реду Дечји фестивал народних песама „Распевани драгуљи“ , на коме је учествовало 59 ученика и ученица Основне школе „Млада поколења“.

-Следећа два викенда била су, такође, попуњена разним манифестацијама, као и свечаним литургијама у обе цркве, и словачкој и српској, одржан је и шаховски турнир, промоција књижевног стварлаштва, турнир у одбојци, а 28. октобра обележена је 55. годишњица оснивања Гимназије „Михајло „Пупин“ – напомиње Јан Томаш, додајући да је потом, 1. новембра, изложбом фотодокумената, обележена и 150. годишњица судства у Ковачици, као и изложба, такође фотодокумената, а поводом, такође, 150. годишњице од укидања Банатске војне границе.

Било је ту још много тога још, али да бимо стигло до 400. манифестације, требало би нам још неколико страница, зато одустајемо.

У сваком случају, хвала директору Томашу што нам је помогао да се колико-толико снађемо у мноштву догађаја у Ковачици у октобру.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковачица данас – оно што остаје и сутра суфинансира Општина Ковачица.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.