ЈЕДИНСТВЕН... учесници промоције будућег споменика великом краљу

Вршац

Промоција модела споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу

ВЕЛИКОМ КРАЉУ 100 ГОДИНА ПОСЛЕ

• Будући споменик, јединствен у српској ликовној уметности, свечано ће бити откривен у октобру, на стогодишњицу  краљевог упокојења

У вршачком Градском музеју одржана је промоција модела будућег споменика Њ.В. краља Петра Првог Карађорђевића, рад академског вајара др Велимира Каралвелића.    Споменик је резултат инцијативе удружења за неговање традиције банатских Срба у Вршцу „Војводство 1918-2018“,  а уз   подршку Града Вршца.

Модел споменика је јединствен у српској ликовној уметности, јер је краљ Петар Први први пут извајан са круном, плаштом, копчом, орденом светог цара Лазара, скиптаром и шаром. У програма промоције публици је био изложен и краљев артефакт „ Ратни Дневник“  . Будући споменик, изведен у белом камену, свечано ће бити откривен у октобру, у на стогодишњицу краљевог упокојења. Споменик ће красити Трг Светог Теодора Вршачког, некада Трг Краља Петра Првог.

У име Градског музеја Вршац,  госте је поздравио кустос историчар Стефан Мавровић. Публици су се још обратили и Драгомир Ацовић, хералдичар-архитекта, Душан Миловановић, историчар уметности, као и Зоран Туркан, члан одбора за подизање споменика.

Промоцији будућег споменика  присуствовали су принц Михаило Т. Карађорђевић и принцеза Љубица Карађорђевић.

Пројекат „Град Вршац – грађанин као кључни актер градске локалне самоуправе“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.