ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ... парастос страдалим и несталим Србима у акцији „Олуја“

Пландиште

Одата почаст погинулим и несталим Србима у акцији хрватске војске „Олуја“

ДА СЕ КОЛОНА ВИШЕ НИКАДА НЕ ПОНОВИ

• Завичајно удружење Крајишника „Никола Тесла“ са великим пијететом и уважавањем гаји сећање на своје настрадале и нестале сународнике, па је тако и ове године  парастосом подсетило на њихову трагичну судбину

У храму Светог Рафаила Банатског у Пландишту и ове године одржан је парастос за настрадале у срамној акцији хрватске војске 4. и 5. августа 1995, године, под називом „Олуја“ , када је са својих вековних огњишта протерано преко 200.000 Срба.

Неки од  њих нашли су свој нови дом у општини Пландиште, а Завичајно удружење Крајишника „Никола Тесла“ и ове године, 26. година после, сем редовног неговања и очувања традиције и обичаја својх сународника, са пијететом и уважавањем одало је пошту својим земљацима,  који су пре 26 година протерани из својих кућа, а многи од њих су убије ни или се воде као нестали.

У присуству мањег броја сународника и лица која су и сама била у колони, парастос су служили месни парох, протојереј Недељко Јанковић и протојереј Михајло Вукотић, парох у Великој Греди. Након тога, месни парох, Недељко Јанковић се обратио пригодном беседом и поруком да се колона не деси више никоме, па ни Србима из Крајине.

Поштујући све препоручене мере превенције Владе Републике Србије у борби против пандемије корона вируса, ове године је поново организована Свечана академија, која је иначе, редован пратећи програм парастоса. Академија је започела минутом ћутања у част свих преминулих и песмом „Ој Крајино“, која је постала својеврсна химна Удружења.

Након обраћања Николе Везмара, председника ЗУК „Никола Тесла“ и сећања на почетак августа 1995. године, песник Милош Бајић из Београда је читао своје најновије песме а затим је историчар др Момчило Диклић говорио на тему „Српско-хрватски односи у Хрватској“.

Пројекат „Општина Пландиште – грађанин у функцији главног актера локалне самоуправе општине“ суфинансира Општина Пландиште.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.