НОВИ ПРОЈЕКТИ... Дарко Богосављевић

Новогодишње поруке

Дарко Богосављевић, председник Општине Бела Црква

ПРОБЛЕМЕ НЕ ГУРАМО „ПОД ТЕПИХ“, НЕГО…

• Учинићемо све што можемо  да у овој нашој прелепој варошици има разлога да се остаје

Обележавање три века постојања Беле Цркве, озбиљан и велики рад на изградњи и опремању индустријске зоне, далеко богатија културна сцена и успешна летња сезона обележили су ову 2017.годину. Било је проблема, има их увек, али је велика разлика да ли се они „гурају под тепих“ или решавају, а ми смо их решавали.

Мали општински буџет може да буде развојни уколико определите довољно средстава за суфинансирање пројеката и уложите велики труд да они буду припремљени на време. Уз помоћ виших нивоа власти и знатна издвајања сопствених средстава ми смо од краја 2016. године до данас  изградили саобраћајну инфраструктуру у индустријској зони, са паркинг просторима, тротоарима, а завршен је и поступак јавне набавке за извођење радова на канализационој мрежи. У првој фази радова подржало нас је Министарство привреде са 16,85 милиона динара, за преостале две фазе радова Управа за капитална улагања АП Војводине издвојила је укупно 31,2 милиона динара, а из општинске касе је опредељено свеукупно 31,72 милиона динара. Управа за капитална улагања определила нам је и 18,5 милона динара за изградњу канализационе мреже у индустријској зони.

На привлачењу инвеститора ради се константно, а са „Bgidge SRB“ д.о.о. фабриком ципела која ради у изнајмљеном простору дoк се не стекну сви услови за изградњу фабрике у индустријској зони, имамо одличну сарадњу и, што је најважније, запослени тврде да су задовољни условима за рад и примањима.

На путу од Београда преко Ковина до Беле Цркве прву бициклистичку стазу видећете на излазу из Вrачев Гаја па све до уласка у Белу Цркву. Дуго је ова стаза ишчекивана како би се пешацима и бициклистима обезбедио већи степен сигурности на путу са високом фреквенцијом саобраћаја. Ове године стаза је урађена уз помоћ Пoкрајинског секретаријата за туризам у првој фази, док смо преосталих неколико километара урадили сопственим средствима. Наравно да је стаза и улагање у развој туристичке инфраструктуре, као што је била и изградња адреналин парка на обали Врачевгајског језера уз помоћ Министарства туризма.

Завршен је ИПА пројекат „Чувари традиције“ са партнерима из Румуније, а за други ИПА пројекат прекограничне сарадње издата је грађевинска дозвола и радови ће почети на пролеће.

На виши ниво подигли смо туристичку понуду и манифестацијом „Лето у парку“, у оквиру које су сваке вечери одржавани концерти, радионице, изложбе, као бесплатан садржај под покровитељством локалне самоуправе.

Најстарија карневалска манифестација у Србији „Белоцрквански карневал“ реорганизована је и била  је изузетно успешна по свим параметрима. По први пут смо организовали Фестивал занатског пива и судећи по реакцијама пивара и посетилаца, све су шансе да и ова манифестација постане традиционална.

Установе културе обавиле су велики посао организацијом бројних садржаја на тему три века Беле Цркве, а 15. октобра  поводом јубилаја открили смо бисту оснивача Флоримунда Мерсија, одржали Свечану академију и објавили монографију „Бела Црква три века“.

Пред нама је Нова година и нови пројекти. Идеја, воље, зања и подршку виших нивоа власти имамо и мислим да оправДано на будућност гледамо оптимистички.

Свим становницима општине Бела Црква желим добро здравље, пуно успеха у свему чиме се баве и да у наредну годину и године које ће доћи гледају са пуно оптимизма, јер ће локална самоуправа учинити све што може да омогући да у овој нашој прелепој варошици имамо разлога да останемо.

Срећна Нова година!